"Изключително разочароващо." Така Андреа Налес, лидер на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), определи резултатите от европейските избори в Германия.

Националната подкрепа за ГСДП в евроизборите се срина до 15,5 на сто, в сравнение с 27,3% през 2014 г., поставяйки ГСДП далеч зад консервативния блок на канцлера Ангела Меркел, който печели 28%, и за първи път зад Зелената партия, която печели 22 на сто от гласовете според екзитполовете.

Партията на Меркел печели изборите за ЕП, „Зелена” вълна в Германия

Партията на Меркел печели изборите за ЕП, „Зелена” вълна в Германия

Зелените са втори

Налес посочи, че партията ѝ ще анализира внимателно резултатите през следващите дни. Но тя добави, че една от основните причини за изборната катастрофа на ГСДП изглежда е, че "защитата на климата се превърна в решаващ въпрос за мнозина избиратели".

Ето защо сега нейната партия трябва да помисли как да се "съсредоточи върху опазването на климата като социален въпрос", добави тя.

"В Германия видяхме, че въпросът за климата е доминиращ въпрос в кампанията", коментира пред "Политико" Удо Булман, член на ГСДП и евродепутат от групата на социалистите и демократите.

Булман отбеляза, че младите гласоподаватели специално са излезли, за да подкрепят Зелената партия.

Поздравявайки "колегите от Зелените", Булман каза, че "сега трябва да видим какво можем да направим на европейско равнище и да подобрим позициите на политиката за климата тук".