Председателката на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Андреа Налес ще бъде призована да подаде оставка като водач на парламентарната група на партията на кризисна среща в сряда след двойното изборно поражение на лявоцентристката формация. Това са заявили трима депутати от ГСДП, цитирани от "Ройтерс".

Социалдемократите, които са в коалиция с консерваторите на Ангела Меркел, загубиха изборите в неделя в северната провинция Бремен за първи път от 73 години, а също така претърпяха тежка загуба в изборите за Европейски парламент.

Шефката на германските социалдемократи няма да подава оставка след разгрома

Шефката на германските социалдемократи няма да подава оставка след разгрома

Скоро обаче могат да излязат от коалицията с Меркел

Налес, която съвместява постовете председател на ГСДП и шеф на парламентарната група на партията в Бундестага, вече призова за провеждането на гласуване за парламентарния пост през следващата седмица, възвестявайки още сътресения за управляващата коалиция, която вече е засегната от вътрешни борби.

Трима депутати от ГСДП са уточнили за "Ройтерс", че групата е организирала кризисно заседание в парламента в сряда.

"Сега или никога ние се нуждаем от ново начало, включително и като персонален състав. Това определено не може да продължава по този начин", изтъкна един от депутатите, пожелал да остане анонимен.

Натискът върху Налес да се оттегли нараства, добавил депутатът.

Социалдемократите в Германия за загубата си: Климатът, глупако

Социалдемократите в Германия за загубата си: Климатът, глупако

Зелените отвяха ГСДП, като социалдемократите се сринаха до 15,5 на сто подкрепа

Друг депутат от ГСДП обаче е коментирал, че в момента не се обсъжда друг кандидат, който да замести Налес. "Не съм запознат някой да иска да започне революцията сега", посочи той.

Позицията на Налес като партиен лидер ще бъде силно отслабена, ако загуби изборите за председател на групата през следващата седмица. Това също така би окуражило лявата фракция в ГСДП, която би предпочела партията да напусне коалицията с Меркел.

Всяко решение за излизане от коалицията може да предизвика предсрочни избори или евентуален нов съюз. През септември и октомври трябва да се проведат избори в още три провинции, всички част от бившата ГДР, където крайнодястата партия "Алтернатива за Германия" е силна.

Социалдемократите претърпяха най-тежкия удар – изгубиха бастиона Бремен

Социалдемократите претърпяха най-тежкия удар – изгубиха бастиона Бремен

Втори са социалистите