Сръбският ултранационалист Воислав Шешел, който се съпротивлява на заповедта на Трибунала за военните престъпления в бивша Югославия да се върне в Хага, за да чуе присъдата във връзка с извършените от него военни престъпления, показа открито незачитане и неподчинение, държейки горящи знамена на Европейския съюз и НАТО пред белградски съд, съобщава „Ройтерс”.  

Шешел, който има рак на черния дроб, беше освободен по хуманни съображения през ноември 2014 г. от съда в Хага.

Но четири месеца по-късно съдиите в Хага му наредиха да се върне, посочвайки, че е нарушил условията на освобождаването си, казвайки пред свои привърженици, че никога няма да се върне в Хага.

Шешел повтори днес, че той не би се върнал доброволно в съда в Хага, който определи 31 март като дата за произнасяне на присъдата му за ролята му за подклаждането на войните на Балканите през 1990-те години, когато той оглавяваше най-голямата партия в сръбския парламент и предвождаше паравоенни формирования във войните в Хърватия и Босна.

Аз няма да отида доброволно, но ще използвам всяка възможност, за да нанеса експертни, професионални, политически и морални щети на Трибунала в Хага”, подчертал 61-годишният Шешел пред няколко десетки ликуващи привърженици на своята Радикална партия пред Върховния съд в Белград.

Изпълнението на Шешел дойде след като Върховният съд на Сърбия, който също гледа съдебни процеси, свързани с военни престъпления, отмени изслушването за неговата екстрадиция в Хагския трибунал поради процедурни причини.  

Гори добре”, казал Шешел, държейки знамето на ЕС, което било подпалено от негов привърженик. Знамето на НАТО получило абсолютно същото отношение.

Изпращането на Шешел в съда в Хага би увеличило политическия натиск върху сръбския премиер Александър Вучич и неговата Прогресивна партия преди предсрочните парламентарни избори, насрочени за 24 април.

Това може да увеличи популярността на Шешел и да помогне на неговата Радикална партия да премине прага от 5 процента от гласовете, необходим за влизане в парламента.

Вучич е бивше протеже на Шешел, който скъса с неговата партия през 2008 г., за да се насочи към по-прозападен курс. Сърбия сега е кандидат за членство в ЕС.

Шешел е обвинен в Хага за подбуждане на убийство и етническо преследване по време на войните в Босна и Хърватия, докато Югославия се разпадаше.