Шест страни от Северна Европа, граничещи със Северно море, подписаха споразумение за съвместна работа за защита на подводната инфраструктура в северната част на Атлантическия океан на фона на повишения риск от саботаж. Това предаде Асошиейтед прес.

Датското министерство на климата, енергетиката и комуналните услуги определи Северно море център за критична инфраструктура, който свързва Европа чрез електрически кабели, газопроводи и телекомуникационни връзки и важен източник на възобновяема енергия.

Възникна нарастваща взаимна зависимост отвъд границите - и с това повишен риск от саботаж и нежелано внимание от страна на враждебни участници, поясняват от ведомството.

Този ход идва след все още неразрешените експлозии през 2022 г., които повредиха газопроводите "Северен поток" 1 и 2 в Балтийско море. Те се случиха в международни води, но в рамките на шведската и датската икономически зони. И двете страни прекратиха разследванията си за взривовете.

Тръбопроводът "Северен поток 1" беше основния маршрут за доставка на природен газ от Русия за Германия. "Северен поток 2" пък така и не влезе в експлоатация, тъй като Германия спря процеса по сертифициране.

"Северно море има потенциала да се превърне в люлка на възобновяеми и сигурни енергийни доставки в Европа, като същевременно подкрепя пътя към бъдеще без изкопаеми горива", заяви министърът на климата, енергетиката и комуналните услуги на Дания Ларс Аагаард. Шестте страни, Дания, Белгия, Великобритания, Германия, Норвегия и Холандия, трябва да бъдат обединени и координирани в нашите усилия за защита на критичната инфраструктура през границите. Това разбиране е важна стъпка в тази посока, поясни той.

Сътрудничеството ще включва преглед на текущите мерки за защита и устойчивост, споделяне на информация и знания и докладване на подходяща информация на оперативно ниво.

НАТО стартира защита на подводни тръбопроводи и кабели от руски саботаж

НАТО стартира защита на подводни тръбопроводи и кабели от руски саботаж

Генерал-лейтенант Ханс-Вернер Вирман: Заплахата се развива