Шестима перуански войници се удавиха, след като скочиха в ледена река, бягайки от протестиращи в южната част на страната, информира Ал-джазира,

Министерството на отбраната съобщи, че войниците са били нападнати от хора, въоръжени с прашки и пръчки, по време на демонстрация срещу правителството на президента Дина Болуарте в град Илаве в района на Пуно.

Телата на войниците бяха извадени от река Илаве, приток на езерото Титикака на границата между Перу и Боливия. Други петима войници са претърпели хипотермия след опит да прекосят реката.

Пуно беше епицентърът на протестите, които избухнаха през декември, когато тогавашният президент Педро Кастильо беше отстранен и арестуван, след като се опита да разпусне парламента и да управлява с указ.

От началото на протестите повече от 50 души загинаха, а около 1300 бяха ранени, почти половината от тях членове на силите за сигурност.

Поддръжниците на Кастильо настояват за оставката на Болуарте, разпускане на парламента, незабавни избори и нова конституция.

Президентът на Перу отново призова за диалог

Президентът на Перу отново призова за диалог

На фона на продължаващи с месеци протести