Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че хората не са социално дистанцирани толкова, колкото трябва, при извънредното положение, което той обяви преди две седмици, съобщава АП.

Абе поиска от хората да намалят социалните взаимодействия до 80%, за да забавят инфекциите до управляеми нива, но проучванията показват, че хората се движат твърде много, особено по гарите и в центровете на градовете, където все още работят ресторанти и хранителни магазини.

Абе обясни, че болниците вече са пренатоварени и заразата трябва да бъде забавена. "Търся по-нататъшно сътрудничество от всички вас".

Абе коментира, че много хора в градските райони пътували извън града през уикенда, вероятно разпространявайки вируса и излагайки възрастни хора на риск.

Абе бе критикуван като твърде бавен за реакцията си на вируса. Миналата седмица той разшири своето извънредно положение, което първоначално беше ограничено до Токио и шест други градски зони, до цяла Япония, за да попречи на хората да пътуват извън градовете, когато страната наближава "златната седмица", празници по-късно този месец.

Неговото правителство не желае несъществени закривания на бизнес поради опасенията от икономическото въздействие. Само Токио и няколко други префектури отправиха искания за закриване на бизнес. Броят на случаите в Япония надхвърли 11 000, а Токио отчита повече от 100 случая ежедневно.

С петиция в Япония искат да настанят бездомни в олимпийските обекти

С петиция в Япония искат да настанят бездомни в олимпийските обекти

В събота петицията събра над 52 000 подписа от нужните 75 хиляди