Броят на цивилните жертви във войната в Украйна е десетки пъти по-голям от този на военните - това е истински геноцид.

Това заяви премиерът на Украйна Денис Шмигал в интервю за полската обществена телевизия TVP, пише "Укринформ".

"Огромен брой трагични събития се развиват в Украйна тези дни. Това всъщност е война срещу украинския народ, това е война срещу демократичния свят. Броят на цивилните жертви е десетки пъти по-голям от този на военните. Това означава, че това са военни престъпления, това са престъпления срещу човечеството, това е геноцид срещу украинците", подчерта Шмигал.

Amnesty International: Има категорични доказателства за военни престъпления в Украйна

Amnesty International: Има категорични доказателства за военни престъпления в Украйна

Според групата за защита на правата цивилни са били подложени на "безразсъдни стрелби и изтезания"

Той отбеляза, че ситуацията на фронтовата линия "не се е променила".

"Киевска, Черниговска и Сумска област всъщност са освободени. Днес основната битка се води в Донбас, руснаците оказват натиск, постоянно атакуват, непрестанно. Те струпват своите групировки там. Най-голямото внимание днес е в Луганска област. Но всъщност руснаците нямат значителни печалби никъде. В южната част на Украйна нашите войски успяха да освободят няколко малки населени места през последните 24 часа. Тоест, днес в Донбас и на юг се водят тежки, изключително тежки битки", каза Шмихал.

Припомняме, че в огласен днес доклад на Amnesty International след разследване на място се посочва, че руските сили трябва да бъдат изправени пред правосъдието за поредица от военни престъпления, извършени близо до украинската столица Киев.

Според групата за защита на правата цивилни са били подложени на "безразсъдни стрелби и изтезания".

"Това не са изолирани инциденти. Те са до голяма степен част от модел, където руските сили са контролирали град или село", каза Донатела Ровера, старши съветник на Amnesty за реакция при кризи, на пресконференция в Киев.

Докладът се основава на десетки интервюта и обширен преглед на доказателства, оставени от руските войски, казва Amnesty.

Русия отрича каквото и да е участие, но Украйна твърди, че стотици цивилни са били убити от руснаците в Буча - град близо до Киев.

Зеленски: Руските войски са изстреляли 2014 ракети по Украйна

Зеленски: Руските войски са изстреляли 2014 ракети по Украйна

Бойни самолети са извършили 2682 полета на украинска територия