Канцлерът Олаф Шолц, който се стреми да намали броя на търсещите убежище и да спре нарастващата подкрепа за крайната десница, се споразумя за по-строга миграционна политика и ново финансиране за бежанците с ръководителите на 16-те германски провинции, след часове на преговори рано във вторник, предава Ройтерс.

През последните седмици правителството на Шолц договори мерки за улесняване на депортирането на мигранти и за превръщане на страната в по-малко привлекателна дестинация на първо място, в рязък контраст с възприеманата от Берлин политика на отворени врати при бившия канцлер Ангела Меркел.

Срещата имаше за цел да спечели подкрепата на лидери на провинции за подобни действия и да отговори на оплакванията на местните власти, че обществената хазна и инфраструктурата са претоварени.

В резултат на това правителството на Шолц се съгласи да плати на провинциите и общините по 7500 евро на бежанец от следващата година, както и да направи авансово плащане от 1,75 милиарда евро през първата половина на 2024 г.

Лидерът на централната провинция Хесен определи общия обем на помощта на 3,5 милиарда евро.

Властите също така са решени да спестят около 1 милиард евро чрез намаляване на обезщетенията за търсещите убежище, например чрез удвояване на времето, докато получат пълни социални помощи.

"Нашата обща цел е да отблъснем незаконната миграция", каза Шолц, след като описа споразумението като "исторически момент".

Федералното правителство също така се съгласи да проучи дали процедурите за убежище могат да се извършват извън Европейския съюз, въпреки че Шолц изрази скептицизъм дали това е конституционно възможно и дали държавите биха се съгласили с това.

Загрижеността относно миграцията се увеличи, тъй като броят на искащите убежище се увеличи, подхранен допълнително от един милион украински бежанци, които пристигнаха в страната, след като Русия започна войната си през февруари миналата година.

Около 230 000 души са поискали убежище в Германия през първите девет месеца на тази година, повече отколкото през цялата 2022 година.

Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", която сега е на второ място в националните социологически проучвания, изпреварвайки и трите партии в лявоцентристката коалиция на Шолц, беше първата партия, която се възползва от опасенията за миграцията.

Лявоцентристкият кабинет на Шолц миналия месец прие закон, за да улесни властите да депортират членове на престъпни сдружения и да претърсват домовете на мигрантите, за да установят самоличността им.

Неговото правителство също така се споразумя за промени в съществуващите правила, за да позволи на търсещите убежище по-бързо да започват работа и да наказва трафикантите на хора с по-дълги присъди затвор.

Броят на хората, поискали убежище в 27-членния ЕС, се е увеличил с 38% от 2019 г. до близо един милион миналата година. Това е близо до рекордните нива от 2015 г. и 2016 г., според данни на Агенцията на ЕС за убежището. С 30% е скачил и броят на депортираните.

Една четвърт от всички заявки за убежище са направени в Германия, което я прави една от страните с най-висок процент заявления на глава от населението. Тази година те са скочили с около 80 процента.

Шолц настоява за ограничаване на нелегалната миграция към Германия

Шолц настоява за ограничаване на нелегалната миграция към Германия

Поиска от опозицията да го подкрепи