Германският канцлер Олаф Шолц покани китайския премиер Ли Цян за разговори в Берлин на 20 юни, съобщава "Блумбърг".

Целта е понижаване на напрежението между Европа и Пекин.

Шолц ще се опита да привлече Китай като ключов партньор за редица предизвикателства, включително за насърчаване на глобалния мир и борба с изменението на климата, като същевременно начертае червени линии за всякакви промени в статуквото на Тайван.

Поканата цели да остави вратата отворена за политически диалог на фона на влошаващите се отношения между Европа и Китай, разкриха източници, пожелали анонимност. Германският канцлер ще обърне внимание на въпроси като ограничения достъп до пазара за европейски компании, нарушенията на човешките права и ситуацията в Тайван.

Германия е решена да намали отпечатъка си в Китай, докато Берлин все още се бори с последствията от прекомерната си зависимост от руската енергия. Въпреки че Германия гледа на Пекин като на противник в определени отношения, Шолц е против отделянето от Китай - важен търговски партньор и ключова дестинация за германския износ.

Германия вече смята Китай за системен съперник, а не за търговски партньор

Германия вече смята Китай за системен съперник, а не за търговски партньор

Аналена Бербок останала "повече от шокирана" от визитата си в Пекин

"Ние сме против отделянето, ние сме за намаляването на риска", подчерта той, попитан за позицията на Европейския съюз спрямо Китай след срещата на лидерите на ЕС в Брюксел миналия месец.

"Компаниите по целия свят се опитват да направят правилните изводи от агресивната война на Русия срещу Украйна - че трябва да осигурят своите вериги за доставки, пазари за продажби и преки инвестиции, за да могат да оцелеят в трудни моменти. Това се случва сега и мисля, че ще определи следващото десетилетие или две", добави той.

Срещата идва в момент, когато усилията на китайския президент Си Дзинпин да отхвърли опитите на САЩ да представят Китай като заплаха за глобалния ред се провалиха. Миналата седмица китайският посланик във Франция Лу Шей предизвика скандал, след като постави под съмнение независимостта на бившите съветски държави.

Коментарът му на практика отразява мнението на руския лидер Владимир Путин за Украйна и други страни, които някога са били част от Съветския съюз, и подкопа усилията на Си да представи Китай като неутрална страна, която да допринесе за прекратяване на войната, започнала през февруари 2022 г.

Германските официални лица са наясно, че преговорите идват в деликатен момент за Европа, тъй като ЕС се опитва да определи последователен подход към Китай. Германия и Европейската комисия описват Китай като партньор, конкурент и съперник едновременно.

Германската икономика става все по-зависима от Китай

Германската икономика става все по-зависима от Китай

Германските инвестиции в Китай за полугодието възлизат на 10 млрд, евро

Разговорите в Берлин ще бъдат седмите междуправителствени консултации между Германия и Китай. Предишната среща в този формат се проведе виртуално през април 2021 г. поради ограниченията за пътуване, свързани с пандемията.

Дипломатическите усилия на Шолц в Китай са тясно координирани с европейските съюзници и САЩ.

Белият дом първоначално се тревожеше относно пътуването на Шолц до Пекин през ноември миналата година, но впоследствие американски служители го определиха като полезно, тъй като в крайна сметка германският лидер накара Си да осъди заплахите на Русия за използване на ядрени оръжия във войната ѝ в Украйна. Това помогна да се проправи пътя за съвместна позиция на Г-20, в която световните лидери повториха това предупреждение.

Решението на Шолц да покани китайския премиер обаче не беше прието напълно радушно в страната.

Министърът на външните работи Аналена Бербок от "Зелените" счита, че Германия трябва да запази специалния формат на междуправителствени консултации само за страни със сходно мислене, които споделят демократични и либерални ценности.

Си към Шолц: Китай и Германия да си подадат ръка за световния мир

Си към Шолц: Китай и Германия да си подадат ръка за световния мир

Двамата лидери се срещнаха в Пекин

Финансовият министър Кристиан Линднер от свободните демократи, подкрепящи бизнеса, планира да се срещне с китайския си колега за разговори в Пекин на 10 май. Няколко дни по-късно Бербок ще бъде домакин на китайския си колега за разговори в Берлин.

Еманюел Макрон предизвика полемика след посещението си в Китай по-рано този месец. Аргументът на френския президент, че ЕС трябва да не допуска САЩ да го въвлекат в спор с Китай, предизвика възмущение във Вашингтон и в голяма част от демократичния свят и обърка европейската политика по въпроса.

Китай се закани да постави Тайван под свой контрол - със сила, ако е необходимо. От своя страна управляващата Демократическа прогресивна партия на Тайван твърди, че островът е независима държава.

Шолц многократно предупреди Китай, че не трябва да променя статута на Тайван със сила.

Германският канцлер трябва да върви по тънка линия в преговорите си с китайското ръководство. Въпреки че Германия гледа на Пекинв определени отношения като на противник, според Шолц Китай просто е твърде голям, за да бъде игнориран или изолиран. Той счита за необходимост да приеме Пекин като съюзник в борбата срещу глобалното затопляне, разкри един от източниците, участващи в подготовката за преговорите.