Западните страни са готови да защитят бъдещото съществуване на Украйна с гаранции за сигурност, но те не могат да достигнат подобно ниво на защита, каквото осигурява военният съюз на НАТО, каза германският канцлер Олаф Шолц в сряда, пише "Политико".

Държави като САЩ, Обединеното кралство, Германия и Франция започнаха да обсъждат с Украйна как да гарантират, че потенциалното следвоенно мирно споразумение между Киев и Москва ще бъде спазвано от двете страни, така че Русия да не използва такова примирие, за да се прегрупира и да атакува своя съсед отново в бъдеще.

Въпреки това, отговаряйки на въпроси на депутати в Бундестага, долната камара на германския парламент, Шолц каза, че е "ясно", че подобни гаранции за сигурност за Украйна "няма да съответстват на член 5 от Договора за НАТО".

Канцлерът има предвид клаузата за взаимна отбрана на военния алианс, която гласи, че атака срещу една страна от НАТО трябва да се третира като атака срещу всички членове. На практика клаузата по член 5 е основна предпазна мярка, особено за по-уязвими страни като балтийските, защото означава, че САЩ ще се намесят с цялата си военна мощ, ако Русия нападне - действайки като мощно възпиращо средство.

И все пак за Украйна, която е в петия месец на битка с руска инвазия, забележките на Шолц трябва да звучат особено обезсърчително: Германия, заедно с Франция, отказа на източноевропейската страна ясен път към членство в НАТО през 2008 г. Украинският президент Володимир Зеленски заяви през март, че Русия не би нападнала страната му, ако тя беше член на НАТО.

Олаф Шолц: Никой не знае колко ще продължи руската агресия в Украйна

Олаф Шолц: Никой не знае колко ще продължи руската агресия в Украйна

Кремъл разполагал с огромни ресурси

Забележките на Шолц изглежда предполагат, че Украйна също няма да може да разчита на пряка военна подкрепа от НАТО в бъдеще. Страните от НАТО непряко подкрепиха Киев във войната с Русия, като изпратиха танкове, артилерия и други видове оръжия, но предпазливо се погрижиха да не се намесват пряко във войната.

Канцлерът каза на законодателите, че гаранциите за сигурност за Украйна "трябва да бъдат съобразени" със "специфичната ситуация" в страната, но не предостави повече подробности, твърдейки, че "всичко това е процес, който далеч не е завършен и следователно все още не може да бъде конкретизиран. "

Шолц също предложи Западът да използва своите "високо ефективни санкции срещу Русия", които могат да бъдат отменени или смекчени, ако Русия се съгласи на разумно мирно споразумение с Украйна и да възстанови тези ограничителни мерки, "ако има нарушения" на мирното споразумение .

Украйна има лош опит с гаранции за сигурност без достатъчна приложимост: страната се отказа от ядрените си оръжия през 90-те години на миналия век в замяна на гаранции от Русия, САЩ и Великобритания, които обещаха в меморандума от Будапеща от 1994 г. "да зачитат независимостта и суверенитета" на Украйна и "да се въздържат от заплаха или използване на сила" срещу страната.

Гаранцията беше нарушена за първи път от Русия през 2014 г., когато тя анексира Крим и се включи във въоръжения конфликт в Източна Украйна, а след това беше напълно обезсилена с нахлуването на Москва тази година.

Медведев: Идеята да се накаже страната с най-голям ядрен арсенал застрашава човечеството

Медведев: Идеята да се накаже страната с най-голям ядрен арсенал застрашава човечеството

Абсурдно било създаването на трибунали срещу Русия