Курсът на правителството, формиран от новия британски премиер Борис Джонсън, е опасен и води страната към твърд Брекзит, който може да доведе до значителен икономически спад в кралството. Това заяви в понеделник вечерта след среща с Джонсън в Единбург, премиерът на Шотландия, Никола Стърджън.

"След разговора си с Борис Джонсън мога да кажа, че зад хитри и хвалебни обещания се крие опасно правителство. Пътят, който той следва, е опасен за Шотландия и цялото Обединено кралство", каза Стърджън. Според премиера на Шотландия Джонсън води страната към Брекзит без сделка с ЕС, въпреки че той отрича това с думи.

Правителството на Шотландия публикува законопроекта за втори референдум

Правителството на Шотландия публикува законопроекта за втори референдум

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви, че референдумът ще се проведе преди 2021 г.

По време на срещата Стърджън повтори, че жителите на Шотландия трябва да имат право да проведат нов референдум за отцепване от Обединеното кралство, предвид ситуацията с излизането на страната от Европейския съюз. Джонсън, който беше освиркан в Единбург, заяви пред репортери, че службата му, подобно на правителството на неговата предшественица Тереза ​​Мей, "не вижда причина" да позволи провеждането на повторен плебисцит в Шотландия.

Лондон: Няма преговори и има Брекзит без сделка, ако ЕС не промени позицията си

Лондон: Няма преговори и има Брекзит без сделка, ако ЕС не промени позицията си

Премиерът изложи позицията пред европейските лидери

През 2014 г. се проведе референдум за независимостта на Шотландия. 55% от неговите участници подкрепиха запазването на съюза между Единбург и Лондон. Управляващата шотландска национална партия в региона обаче се възползва от резултата от британския референдум за бъдещо членство в ЕС, в който населението на Шотландия, за разлика от Великобритания като цяло, не подкрепи Брекзит. Това обстоятелство даде основание за насърчаване на идеята за нов референдум за независимост, който Стърджън ще организира преди края на парламента на Шотландия през 2021 г.