Шотландската полиция съобщи в неделя, че разследва заплахи, отправени към писателката Джоан Роулинг скоро, след като тя написа в "Туитър", че осъжда атаката с нож срещу Салман Рушди, съобщи "Ройтерс".

Създателката на Хари Потър заяви, че се е почувствала "много зле", след като е чула новината и се надява Рушди "да се оправи".

В отговор потребител в социалните мрежи е написал на Роулинг: "Не се притеснявайте, вие сте следващата".

Писателят Салман Рушди е нападнат в Ню Йорк
Обновена

Писателят Салман Рушди е нападнат в Ню Йорк

Към момента състоянието му не е известно, "получил e видима прободна рана във врата"

Припомняме, че 75-годишният Рушди трябваше да изнесе лекция за свободата на изкуството в петък в западен Ню Йорк, когато мъж се втурна на сцената и го намушка.

След продължила часове операция Рушди беше поставен на апаратно дишане. Той е с тежки травми и вероятно ще загуби окото си, като има още и увреждане на нервите на ръката и рани в черния дроб.

Последно бе съобщено, че пострадалият вече не е на апаратно дишане и може да говори. 

Обвиняемият нападател, 24-годишният Хади Матар от Феървю, щата Ню Джърси, пледира невинен по обвиненията в опит за убийство и нападение при явяване в съда в събота.

Рушди вече може да говори

Рушди вече може да говори

Въпреки че не е на апаратно дишане, остава в болница в тежко състояние

Атаката беше посрещната с шок и възмущение от голяма част от света. Последваха и обвинения към Иран, включително и срещу подозрителното мълчание по случая на иранските власти. 

През 1988 г. романът на индийско-британския писател "Сатанински строфи" предизвиква силни противоречия в ислямския свят. Книгата е забранена в много страни, като иранският аятолах Рухола Хомейни дори го обявява за вероотстъпник и определя награда от 3 милиона долара за главата му. Макар и в края на 90-те иранското правителство се дистанцира от фетвата, различни религиозни фондации продължават да предлагат награда за убийството му и тя дори бе увеличена на над 11 милиона долара.

Първият опит за атентат срещу писателя е същата година.

В миналото, Роулинг беше критикувана от транс активисти, които я обвиняваха в трансфобия.