Първият министър (премиер) на Шотландия Хумза Юсаф подаде оставка в понеделник, отваряйки още по-широко вратата на британската опозиционна Лейбъристка партия да си възвърне позициите в бившите си шотландски центрове на националните избори, очаквани по-късно тази година.

Юсаф напусна поста лидер на подкрепящата независимостта Шотландска народна партия (ШНП) след седмица на хаос, предизвикан от отмяната му на коалиционното споразумение със зелените на Шотландия.

Той не успя да си осигури достатъчно подкрепа, за да оцелее при вота на недоверие срещу него, очакван по-късно тази седмица.

Подавайки оставка малко повече от година, след като смени Никола Стърджън като първи министър и лидер на ШНП, Юсаф каза, че е време някой друг да ръководи местното правителство на Шотландия.

Стабилността на ШНП зе разклати заради скандал с финансирането и оставката на Стърджън като партиен лидер миналата година

ШНП губи обществена подкрепа след 17 години начело на шотландското правителство. По-рано този месец социологическата компания YouGov заяви, че Лейбъристката партия е изпреварила ШНП в подкрепата преди националните за първи път от десетилетие.

Възраждането на лейбъристите в Шотландия увеличава предизвикателството, пред което е изправена Консервативната партия на британския премиер Риши Сунак, която изостава далеч от лейбъристите в проучванията на общественото мнение в Обединеното кралство.

Сега шотландският парламент разполага с 28 дни, за да избере нов първи министър, като бившият лидер на ШНП Джон Суини и бившият съперник на Юсаф в ръководството Кейт Форбс се смятат за възможни приемници.

Ако SNP не успее да намери нов лидер, който да получи подкрепа в парламента, ще бъдат проведени избори в Шотландия.

Бившият премиер на Шотландия Никола Стърджън твърди, че е невинна

Бившият премиер на Шотландия Никола Стърджън твърди, че е невинна

Скандал около партийната каса

Шотландската народна партия има 63 членове в шотландския парламент от общо 129, докато Зелените имат 7. И двете партии подкрепят шотландската независимост, като в миналото Зелените са заемали два младши поста в шотландското правителство. Допълнително, Консервативната партия, която управлява Обединеното кралство, има 31 членове, а лейбъристите са с 22.

От Reuters припомнят, Шотландия се отказа от целта си за намаляване на емисиите на парникови газове със 75% до 2030 г., като това оказа натиск върху коалиционното споразумение, сключено през 2021 г., след като националистите не успяха да осигурят абсолютно мнозинство.

Новият лидер на Шотландия поиска от Сунак нов референдум за независимост

Новият лидер на Шотландия поиска от Сунак нов референдум за независимост

В първия си телефонен разговор с британския премиер