Обновяването на авиационния парк за далечни разстояния и създаването на нови самолети значително е укрепило въздушния компонент на ядрената триада на Русия. Това обяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от руските медии.

"През тази година предприятието "Туполев" извърши значителна работа по модернизацията на самолетите Ту-95МС с подмяна на морално остарялото радиотехническо и навигационно оборудване", уточни руският военен министър, без да уточнява подробности.

По този начин в състава на авиацията за дълечни разстояния действат "планирано количество изправни стратегически бомбардировачи".

Шойгу също така е инструктирал да се увеличи броят на бойните кораби, въоръжени с ракети "Калибр" и "Циркон".

Освен това по думите му трябва "да се разшири номенклатурата на безпилотните летателни апарати, роботизирани комплекси и оръжия, базирани на нови физически принципи".

Самолетите от далекобойната авиация понастоящем преминавали през дълбока модернизация. По-конкретно първият усъвършенстван Ту-22М3М е бил предаден за изпитания, а в момента се модернизира Ту-160М.

Тези самолети щели да позволят укрепване на бойния потенциал на въздушно-космическите сили (както руските власти наричат военновъздушните сили на страната) до появата на обещаващ авиационен комплекс за далечни разстояния, работата по който се осъществявала от конструкторското бюро "Туполев" в сътрудничество с други предприятия от руската авиационна индустрия.