Британската разследваща група Bellingcat и руският сайт "Вътрешен човек" твърдят, че руското разузнаване е проникнало в компютърната инфраструктура на компания, която обработва британски заявления за визи, съобщава "Асошиейтед прес".

Разследването, публикувано днес, има за цел да покаже как двама заподозрени агенти на руското военно разузнаване (ГРУ), които са обвинени за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри на 4 март, са получили визи.

Полковник от ГРУ на Русия - истинската самоличност на "туриста" от Солсбъри

Полковник от ГРУ на Русия - истинската самоличност на "туриста" от Солсбъри

Истинското име на Руслан Боширов е Анатолий Чепига

"Вътрешен човек" и Bellingcat уточниха, че са интервюирали неидентифициран човек, който е работил за компания, която обработва заявления за визи за няколко консулства в Русия, включително това на Великобритания.

Мъжът, който избягал от Русия през миналата година и подал молба за убежище в САЩ, разкрил, че е бил принуден да работи с агент на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ, бившата КГБ), който му разкрил, че имат достъп до камери за видеонаблюдение на британския визов център и разполагали с диаграма на компютърната мрежа на центъра.

Путин лично наградил Петров-Мишкин като Герой на Русия

Путин лично наградил Петров-Мишкин като Герой на Русия

Преди четири години Мишкин е удостоен от президента Владимир Путин със званието Герой на Руската федерация