Александър Мишкин, заподозрян за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, също е бил награден като "Герой на Русия" лично от руския лидер Владимир Путин, съобщава АП.

Преди четири години Мишкин е удостоен от президента Владимир Путин със званието Герой на Руската федерация.

Доктор от ГРУ отровил Скрипал?

Доктор от ГРУ отровил Скрипал?

Разкрития с обвинения към Кремъл

По-рано британският разследващ сайт Bellingcat (Белингкет) съобщи, че лекарят Мишкин е заподозрян по случая "Скрипал".

Снимка 382771

Източник: Bellingcat

Мишкин, който е пътувал до Великобритания под името Александър Петров, е идентифициран от Bellingcat благодарение на източници от родния му град, които са разкрили, че заподозряният е завършил военно училище и лично е бил награден от Путин. Няколко източници от селото твърдят, че са видели снимка с Путин, който се ръкува с Мишкин, показана от баба му.

Отровителят на Скрипал – Чепига, е подпомогнал бягството на Янукович

Отровителят на Скрипал – Чепига, е подпомогнал бягството на Янукович

Анатолий Чепига е подполковник от руското ГРУ...

Това става близо две седмици след разкритието, че истинското име на единия предполагаем атентатор - Руслан Боширов, е полковник Анатолий Чепига.

Припомняме, на 5 септември британската полиция съобщи, че е идентифицирала двама от извършителите на атаката с нервнопаралитичното вещество "новичок" в Солсбъри, известни с имената Александър Петров и Руслан Боширов. Беше публикувано видео с двамата, като беше уточнено, че това вероятно не са истинските им имена. Впоследствие беше уточнено, че "Боширов" в действителност е подполковникът от руското Главно разузнавателно управление Анатолий Чепига.

Путин: Сергей Скрипал е предател и мерзавец, а не някакъв правозащитник

Путин: Сергей Скрипал е предател и мерзавец, а не някакъв правозащитник

Някои медии лансират теория, че господин Скрипал е някакъв правозащитник

Първоначално Кремъл упорито отричаше, че атаката в Солсбъри е осъществена от руснаци и дори обвиняваше Запада, че е организирал нападението. След разкриването на двамата руснаци, Москва направи опит да ги представи за случайни туристи. След продължаващите разкрития за участието на руските спецслужби в отравянето, Путин излезе с изявление, в което нападна Скрипал като "мерзавец" и "предател".

Първоначално Сергей Скрипал не вярвал, че Русия ще се опита да го убие

Първоначално Сергей Скрипал не вярвал, че Русия ще се опита да го убие

Книгата The Skripal Files е издадена тази седмица

Оказа се, че Чепига е носител на званието "Герой на Русия". Званието му е присъдено за участие във войната в Чечня и за неназована "миротворческа мисия" през 2014 г. - евфемистично обозначение за нахлуването в Донбас и извеждането на Янукович, сочи разследването на Bellingcat.