Единият от отровителите на Сергей и Юлия Скрипал - агентът на руското ГРУ Анатолий Чепига, е участвал в организирането на бягството на бившия президент на Украйна Виктор Янукович в Русия.

Потвърждение за това дойде от украинските власти, след като разследващата група от журналисти Bellingcat съобщи, че Чепига е ръководил операцията по извеждането на Янукович от Украйна.

Вътрешният министър Арсен Аваков заяви при срещата си с британския министър по сигурността Бен Уолъс, че украинските спецслужби са разпознали в лицето на единия от уличените като отровители на Скрипал офицер от ГРУ, свързан с бягството на Янукович.

Припомняме, на 5 септември британската полиция съобщи, че е идентифицирала двама от извършителите на атаката с нервнопаралитичното вещество "новичок" в Солсбъри, известни с имената Александър Петров и Руслан Боширов. Беше публикувано видео с двамата, като беше уточнено, че това вероятно не са истинските им имена. Впоследствие беше уточнено, че "Боширов" в действителност е подполковникът от руското Главно разузнавателно управление Анатолий Чепига.

Министър Бен Уолъс заяви, че основната отговорност за отравянето на Скрипал носи президентът на Русия Владимир Путин.

Полковник от ГРУ на Русия - истинската самоличност на "туриста" от Солсбъри

Полковник от ГРУ на Русия - истинската самоличност на "туриста" от Солсбъри

Истинското име на Руслан Боширов е Анатолий Чепига

Първоначално Кремъл упорито отричаше, че атаката в Солсбъри е осъществена от руснаци и дори обвиняваше Запада, че е организирал нападението. След разкриването на двамата руснаци, Москва направи опит да ги представи за случайни туристи. След продължаващите разкрития за участието на руските спецслужби в отровителството, Путин излезе с изявление, в което нападна Скрипал като "мерзавец" и "предател".

Оказа се, че Чепига е носител на званието "Герой на Русия". Званието му е присъдено за участие във войната в Чечня и за неназована "миротворческа мисия" през 2014 г. - евфемистично обозначение за нахлуването в Донбас и извеждането на Янукович, сочи разследването на Bellingcat.

Путин: Сергей Скрипал е предател и мерзавец, а не някакъв правозащитник

Путин: Сергей Скрипал е предател и мерзавец, а не някакъв правозащитник

Някои медии лансират теория, че господин Скрипал е някакъв правозащитник