Очакваното изстрелване от Северна Корея на заявен сателит би нарушило множество международни санкции, които забраняват използването на каквато и да е технология за балистични ракети от страната. Това заяви в сряда заместник-говорителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател.

Съединените щати ще предприемат необходимите стъпки, за да държат Северна Корея отговорна, ако Пхенян реши да продължи с планираното изстрелване.

"Всяко изстрелване на КНДР, което използва технология за балистични ракети, също ще включва космически ракети-носители, използвани за изстрелване на сателит в космоса и това би нарушило множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН", каза той на брифинг, попитан дали САЩ имат откри някакви индикации за предстоящо изстрелване.

Ким Чен Ун инспектира военна сателитна станция

Ким Чен Ун инспектира военна сателитна станция

В ход е изстрелването на шпионски сателит

Припомняме, че севернокорейският лидер Ким Чен Ун във вторник инспектира военна сателитна станция.

Ким е одобрил следващите стъпки от плана на непостоянния подготвителен комитет за изстрелване на сателит. Това е група, посветена на изстрелването на първия сателит за военно разузнаване на Северна Корея.

Не се уточнява кога е насрочено изстрелването.

Според Ким, успешното изстрелване на военния разузнавателен сателит е "спешно изискване на преобладаващата среда за сигурност в страната".

Пхенян е завършил изграждането на първия си военен шпионски сателит и че Ким е призовал да се ускорят последните приготовления за изстрелването.

Дейностите в района на стартовата площадка на севернокорейската станция за изстрелване на сателити Sohae са възобновени след почти половин година пауза. Това съобщи тази седмица 38 North, базиран в САЩ проект за наблюдение на Северна Корея, цитирайки скорошни сателитни изображения.

КНДР готви изстрелване на шпионски сателит

КНДР готви изстрелване на шпионски сателит

Първият военен разузнавателен сателит на страната

През април беше съобщено, че Ким Чен Ун е наредил на служители да се подготвят за изстрелване на първия военен разузнавателен сателит на страната.

По време на посещението си в Националната администрация за аерокосмическо развитие във вторник Ким Чен Ун каза, че производството на военни разузнавателни сателити в страната е завършено и нареди изпращането на "няколко разузнавателни спътника".

Миналия декември Северна Корея заяви, че е провела "важен финален тест" за разработването на шпионски сателит. Агенцията за космическо развитие на страната обяви, че ще завърши подготовката за първия военен разузнавателен сателит до април 2023 г.