Севернокорейският лидер Ким Чен Ун във вторник инспектира военна сателитна станция, съобщава държавната медия KCNA.

Ким е одобрил следващите стъпки от плана на непостоянния подготвителен комитет за изстрелване на сателит. Това е група, посветена на изстрелването на първия сателит за военно разузнаване на Северна Корея.

KCNA не уточнява кога е насрочено изстрелването.

Ким каза, че успешното изстрелване на военния разузнавателен сателит е "спешно изискване на преобладаващата среда за сигурност в страната", според доклада.

По-рано тази година KCNA съобщи, че Пхенян е завършил изграждането на първия си военен шпионски сателит и че Ким е призовал да се ускорят последните приготовления за изстрелването.

Дейностите в района на стартовата площадка на севернокорейската станция за изстрелване на сателити Sohae са възобновени след почти половин година пауза. Това съобщи тази седмица 38 North, базиран в САЩ проект за наблюдение на Северна Корея, цитирайки скорошни сателитни изображения.

КНДР готви изстрелване на шпионски сателит

КНДР готви изстрелване на шпионски сателит

Първият военен разузнавателен сателит на страната

Остава още много работа, преди да се предприеме изстрелване на сателит.

Припомняме, че през април беше съобщено, че Ким Чен Ун е наредил на служители да се подготвят за изстрелване на първия военен разузнавателен сателит на страната.

По време на посещението си в Националната администрация за аерокосмическо развитие във вторник Ким Чен Ун каза, че производството на военни разузнавателни сателити в страната е завършено и нареди изпращането на "няколко разузнавателни спътника".

Миналия декември Северна Корея заяви, че е провела "важен финален тест" за разработването на шпионски сателит. Агенцията за космическо развитие на страната обяви, че ще завърши подготовката за първия военен разузнавателен сателит до април 2023 г.

Северна Корея създава шпионски сателит до април 2023 г.

Северна Корея създава шпионски сателит до април 2023 г.

КНДР обяви, че е провела важен тест в последна фаза