Американските законодатели обсъждат възможността за нов кръг от стимули за бизнеса с цел да се намали въздействието на бързо разпространяващия се вариант Омикрон на коронавируса. Това съобщи в сряда вестник Washington Post.

Усилията на законодателите от Демократическата партия и Републиканската партия са съсредоточени главно върху отпускането на милиарди долари за подпомагане на бизнеса, включително ресторанти, места за представления, спортни зали и спортни отбори от второстепенни лиги, се казва в доклад, цитиран от вестника.

Белият дом, както и двама от посочените в статията законодатели, отказаха коментар.

Мерките, ако бъдат приети от Конгреса и подписани от президента на САЩ Джо Байдън, ще се превърнат в най-новия федерален пакет за помощи. През март 2021 г. Байдън одобри друг "спасителен" план на стойност 1,9 трлн. долара.

Преди това бившият американски президент Доналд Тръмп одобри финансиране в размер на почти 900 млрд. долара, което влезе в сила през декември 2020 г. като част от по-голям пакет от мерки за подпомагане и разходи за пандемията на стойност 2,3 трилиона долара.

Мрачен рекорд в САЩ: Над 1 млн. заразени с Covid-19 само за ден

Мрачен рекорд в САЩ: Над 1 млн. заразени с Covid-19 само за ден

А според специалистите пикът дори още не е настъпил