САЩ регистрираха повече от един милион нови случая на Covid-19, като официални лица предупреждават, че пикът на бързо разпространяващата се вълна на варианта Омикрон все още предстои. Това предаде BBC.

В понеделник са отчетени рекордните 1 080 211 случая - най-големият брой в света за един ден, според университета "Джон Хопкинс". Вариантът Омикрон е отговорен за по-голямата част от новите заразявания.

Главният съветник на САЩ по въпросите на пандемията д-р Антъни Фаучи заяви, че страната е изправена пред "почти вертикално увеличение" на случаите. По думите му пикът може да настъпи след няколко седмици. Д-р Фаучи обаче подчерта, че примерът с Южна Африка, където Омикрон първо се разпространи бързо, а след това отслабна, дава известна надежда.

Фаучи допуска и четвърта доза ваксина срещу Омикрон в САЩ

Фаучи допуска и четвърта доза ваксина срещу Омикрон в САЩ

Не препоръча големите събирания по празниците

През последните седмици смъртността и броят на хоспитализациите в САЩ са по-ниски, отколкото при предишните пикове на вируса. По данни на "Джон Хопкинс" през изминалата седмица от болестта са починали около 8650 души.

Предишният рекорд на САЩ по брой на случаите е 590 000, за които беше съобщено преди четири дни.

Най-големият брой извън САЩ е по време на Делта вълната в Индия, когато през май 2021 г. е потвърдено наличието на болестта при повече от 414 188 души.

Проучванията показват, че Омикрон е по-лек от доминиращия преди това вариант Делта, но остават опасенията, че огромният брой случаи, произтичащи от силно заразния нов вариант, може да претовари болниците.

"Цунами" от COVID-19 по света притеснява СЗО

"Цунами" от COVID-19 по света притеснява СЗО

Омикрон излиза извън контрол