Случаите на Covid-19 ще продължат да нарастват в световен мащаб заради разпространението на варианта Омикрон. Американците не трябва да се успокояват от твърденията, че вариантът е по-малко опасен от другите. За това предупреди в неделя топ здравният експерт на САЩ Антъни Фаучи, като отново спомена неваксинираните в страната като рискови, цитиран от "Гардиън".

Фаучи също така приветства одобрението, изразено от експрезидента Доналд Тръмп за ваксините и бустерите срещу Covid-19, въпреки че двамата често имаха спорове около мерките срещу пандемията, докато работеха в екип. Тръмп обяви по-рано този месец, че си е поставил и трета доза ваксина.

Това се случи месеци след като заяви, че не е планирал подобно нещо.

"Ще разгледам нещата по-късно. Не съм против, но вероятно не е за мен", каза Тръмп пред Wall Street Journal преди месеци, въпреки че сега се противопоставя на мандатите за ваксини, въведени от администрацията на Байдън.

"Вижте, направихме нещо, което беше историческо, спасихме десетки милиони животи по целия свят, когато заедно, всички ние се ваксинирахме. Това щеше да опустоши страната далеч отвъд това, което е в момента", коментира Тръмп.

Тръмп обяви, че си е сложил бустерна ваксина срещу COVID-19

Тръмп обяви, че си е сложил бустерна ваксина срещу COVID-19

Продължава да е против мандатите за ваксини, но обяснява - "спасихме десетки милиони, когато всички се ваксинирахме"

Фаучи обеща: "Ще направим всичко, което можем, за да ваксинираме хората". Но той също така предположи, че може да са необходими четвърти дози ваксини. Също така се ускорява и производството на тестове срещу коронавирус.

Американците, които са ваксинирани и с бустерни дози срещу коронавируса, могат да бъдат със семейството си по време на празниците, но посещението на големи събирания не е безопасно дори за тях. Това заяви по-рано тази седмица Фаучи.

"Правят се партита с по 30, 40, 50 души, в които не се знае ваксинационният статус на хората. Това са събития, на които не искате да отидете в контекста на Омикрон", каза Фаучи на брифинг в Белия дом.

Фаучи: Големите събирания са опасни дори за ваксинираните с трета игла

Фаучи: Големите събирания са опасни дори за ваксинираните с трета игла

Експертът по инфекциозни болести призова за предпазливост по празниците

Ранните данни показват, че Омикрон не протича тежко като варианта Делта, допълни той, като цитира проучвания от Южна Африка и Шотландия, но предупреди, че американците трябва да останат предпазливи.

Седемдневната средна стойност на случаите на Covid-19 в САЩ се е увеличила с 25% спрямо предходната седмица и е достигнала около 149 300 случая на ден. Средният брой на смъртните случаи на ден е нараснал с 3,5% и е около 1200, сочат данни на здравните власти.

Омикрон е отговорен за около 73% от всички случаи на новозаразени в страната.