Съединените щати наложиха оръжейно ембарго и нови ограничения върху износа на Камбоджа. Мотивите са корупцията и нарушенията на човешките права в страната, но и нарастващото влияние на Китай там, пише Ройтерс.

"Призоваваме правителството на Камбоджа да постигне значителен напредък в борбата с корупцията и нарушенията на човешките права и да работи за намаляване на влиянието на военните сили на Китайската народна република, което застрашава регионалната и глобалната сигурност", заяви американският министър на търговията Джина Реймондо.

Новите експортни ограничения включват и такива за крайния потребител при износ и реекспорт за Камбоджа, както и вътрешнодържавни трансфери в самата страна на чувствителни стоки, които подлежат на разпоредбите за администриране на износа.

Заедно с оръжейното ембарго, наложено от САЩ, тези мерки ще ограничат достъпа до т.нар. изделия с двойна употреба, които могат да имат както военно, така и гражданско приложение.

Действията отразяват усилията на Вашингтон да се противопостави на увеличаващото се влияние на Китай в Югоизточна Азия, тъй като Камбоджа се превърна в един от най-важните съюзници на Пекин в региона.

Камбоджа увери САЩ, че не е предоставяла на Китай базата си Реам

Камбоджа увери САЩ, че не е предоставяла на Китай базата си Реам

Според американски вестник базата е дадена под наем за 30 г.