Камбоджа увери САЩ, че не е предоставяла на Китай своята военноморска база под наем. Заместник главнокомандващият кралските въоръжени сили Ит Сарат подчерта, че Камбоджа няма да допусне международно военно присъствие на своя територия, доколкото това противоречи на конституцията на страната.

Това съобщи вестник Khmer Times, цитиран от ТАСС, след конференцията на началник щабовете на въоръжените сили на страните от Индо-Тихоокеанския регион. 

Помпео приветства Камбоджа за отказ на ВМС база на Китай

Помпео приветства Камбоджа за отказ на ВМС база на Китай

Загрижен е и за "тревожни тенденции" за китайски дейности по река Меконг

Камбоджанските военни увериха своите американски колеги, че Пномпен не е предавал на Пекин под наем базата си в Реам в Сиамския залив.

По данни на изданието, заместник главнокомандващият на кралските въоръжени сили на Камбоджа ген. Ит Сарат на среща с главнокомандващия ВМС на САЩ в Индотихоокеанския регион адмирал Филом Девидсън опроверга информацията на медиите за наличие на тайно споразумение, според което Пномпен е предоставил на Пекин базата Реам за нуждите на Народноосвободителната армия на Китай (НОАК). 

Камбоджа отрича да е предоставила военна база на Китай

Камбоджа отрича да е предоставила военна база на Китай

Говорител на Министерството на отбраната поясни, че се разпространяват фалшиви новини и пропаганда

Генералът подчерта, че кралството няма да допусне международно военно присъствие на своя територия, защото това противоречи на конституцията на Камбоджа.

Миналият месец американският вестник The Wall Street Journal, позовавайки се на официални лица от САЩ и техните съюзници съобщи, че Камбоджа е сключила поверително споразумение с Китай, по което е предала на Пекин за 30 години да ползва базата Реам с автоматично продължаване на договора на всеки 10 години. 

Китай и Камбоджа с тайно споразумение за използване на военна база

Китай и Камбоджа с тайно споразумение за използване на военна база

Споразумението е сключено тази пролет, но не е съобщено публично

Договорът, според изданието, бил документално офермен миналата пролет и позволява на НОАК да използва база за разполагане на войските, складиране на оръжие и акостиране на военни кораби.

Според източник на The Wall Street Journal изпълнението на това споразумение ще позволи на Пекин да получи първи военноморски преден пост в Южнокитайско море и ще даде възможност максимално активно да отстоява своите териториални претенции в тази акватория.

В Южнокитайско море има дългогодишно напрежение заради претенциите на редица страни от региона за архипелага Спрали и прилежащите към него Параселски острови. 

В допълнение към стратегическото местоположение на кръстопътя на Индийския и Тихия океан, значимостта на островите се определя и от факта, че според експертните оценки на шелфа им там са концентрирани значителни запаси от нефт и минерални ресурси.

Въпреки че Виетнам и Китай са основните участници в спора за собствеността върху тези територии, Бруней, Малайзия, Тайван и Филипините също претендират частични или пълни претенции към островите и околните води.