Американският сенатор Крис Мърфи вярва, че сръбският президент Александър Вучич е готов да признае Косово, но се ядосва на наложени от Прищина 100% мита за стоки от Сърбия, съобщава "Газета експрес".

Пишейки в блога си за скорошното посещение в Белград съвместно с републиканския сенатор Рон Джонсън, сенаторът демократ от Кънектикът заяви: "И двамата вярваме, че той (Вучич) е готов да сключи сделка с Косово, за да признае тяхната независимост, но точно сега, той е ядосан като стършел за тези 100% мита. И двамата го убеждаваме да се върне на масата за преговори възможно най-скоро и той казва, че веднага след като митата се вдигнат, той е готов да говори."

Сенаторът допълва, че служители на американското посолство в Прищина са обясни как митата да навредили на крехката икономика на Косово. Мърфи коментира, че посещението в Сърбия от двамата сенатори е само няколко часа, но е важно, "защото администрацията на Тръмп не обръща внимание на все още кипящите конфликти на Балканите".

"Нашите посещения на места като Белград и Прищина са американски делегации на най-високо ниво в тези страни по време на мандата на Тръмп. И особено на място като Сърбия, което също има силни отношения с Русия, е важно американците да продължат да показват, че поддържаме отношенията си живи", обяснява той.

Мърфи допълва, че "посещението завърши с много добре посетена пресконференция с Вучич, където всички отново потвърждаваме значението на отношенията САЩ-Сърбия".

Белград: Решение на въпроса за Косово е възможно само по пътя на компромиса

Белград: Решение на въпроса за Косово е възможно само по пътя на компромиса

По думите й Сърбия трябва да получи "максималното от възможното и да загуби минимално"