Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер е учуден от реакциите на украинците по повод неговата формула за разрешаване на конфликта в Донбас, съобщава германският новинарски портал Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

"Споровете в Украйна доста ме изненадват, защото в тези преговори (за "формулата") беше въвлечен един от участниците в протестите, тогавашният президент (Петро Порошенко)", коментира германският държавен глава.

Украйна се вдигна на Майдан срещу „формулата на Щайнмайер“

Украйна се вдигна на Майдан срещу „формулата на Щайнмайер“

Протестиращите поставиха срок на Зеленски…

В същото време Щайнмайер отрекъл твърденията, че "формулата" е била създадена под влиянието на Русия.

"Формулата не е нищо повече от опит да се превърнат големите стъпки, които и двете страни в конфликта не бяха готови да предприемат, в поредица от малки", поясни германският политик.

Контактната група за Украйна миналата седмица постигна съгласие по "формулата на Щайнмайер", според която законът за специалната процедура за местно самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска област влиза в сила временно в деня на изборите и за постоянно - след публикуването на доклада на ОССЕ относно резултатите от изборите.

След подписването на документа в Украйна бяха организирани протестни акции срещу такъв вариант за уреждане на конфликта в Източна Украйна, като беше създадено "Движение за съпротива срещу капитулацията". В неделя неговите представители проведоха митинги в Киев и други градове на страната.

Украйна прие „формулата Щайнмайер“ за специалния статут на Донбас

Украйна прие „формулата Щайнмайер“ за специалния статут на Донбас

Провеждане на местни избори под надзора на ОССЕ…