Влизането на Русия в НАТО е възможно, но тя трябва сама да вземе решение за това и да види дали членството е в неин интерес.

Това заяви постоянният представител на САЩ в НАТО Иво Далдер, цитиран от РИА Новости.

Имам много прост поглед върху възможността на Русия да се присъедини към НАТО. Северноатлантическият договор ясно показва, че всяка страна, всяка европейска страна, има право да се присъедини към НАТО. Русия е европейска страна и следователно има право да се присъедини към Алианса. Но Русия сама трябва да вземе решение за това членство и дали то е в неин интерес.

Това заяви Далдер по време на брифинг във Вашингтон в навечерието на срещата на Съвета НАТО-Русия, която ще се проведе днес в Ню Йорк.

Той подчерта, че Русия трябва да определи самостоятелно формата на отношенията си с Блока, а обсъждането на всички перспективи за членството й ще се разгледат в случай, че Русия обяви намерението си да се присъедини към Алианса.

Ние не можем да обсъждаме подробно на този въпрос, защото той не е на дневен ред - Русия все още не го е поставила на дневен ред, заяви американският представител.

Имаме споразумение за полети над територията на Русия, което позволява да прехвърляме в Афганистан военнослужещи, боеприпаси и военни доставки. Ние си сътрудничим в борбата с трафика на наркотици, където имаме значителни успехи, категоричен е Далдер.

По думите му НАТО е запитал Русия за създаване в Афганистан на хеликоптери Ми-17 за въоръжаване на военновъздушните сили. Отправени са предложения за обучение и екипиране на афганистанските екипажи и механици. Някои от тези въпроси в момента все още се обсъждат, каза дипломатът.

Глобалната рамка на това сътрудничество той очерта в борбата срещу тероризма, включително и в Афганистан.

Афганистан остава страната от територията, на която може да бъде разпространяван тероризма. И тук ние си сътрудничим с Русия. Имаме общи интереси в тази страна и се опитваме да се сближим  и да обсъдим начините за решаване на този проблем заедно, подчерта Далдер.

Въпреки това Русия едностранно трябва да оцени присъединяването си НАТО.

В частност генералният секретар на ОДКС Николай Бордюжа заяви, че идеята за присъединяването на Русия към Алианса е абсурдна.

Мисля, че това е нереално и абсурдно предложение. Първо, защото страните от НАТО не са готови да се присъединят към Русия. На второ място, Русия не е готова да заяви присъединяването си към НАТО. И трето, какъв смисъл има Русия днес да се присъединява към НАТО, когато вече е изградила своя система за сигурност, заедно със своите съюзници, както и система за колективна сигурност.

Това заяви Бордюжа преди седмица на кръгла маса, организирана от Асоциацията на чуждестранните кореспонденти във връзка с Националния информационен център.