С оръжие, произведено в България, щурмуват сирийския град Ракка, известен като бастиона на "Ислямска държава" в Сирия. Това заяви арабистът проф. Владимир Чуков пред bTV.

Повод за думите му е информация във френски медии, че групировката използва автомати и боеприпаси, произведени в нашата страна и преминали през фиктивен износ за Саудитска Арабия.

Коалицията на САЩ убила над 220 цивилни в Ракка

Коалицията на САЩ убила над 220 цивилни в Ракка

Най-малко 224 цивилни, включително 38 деца и 28 жени

Той определи освобождаването на Мосул като силен морален удар по джихадистите, защото вече обявеният от тях халифат няма столица и изчезват доводите, че говорим за функционираща нова държава.

"България въобще не е сред големите износители на оръжие в света. До 1986-1989 г. стокообменът с арабския свят беше 1,8 млрд. долара, от които 1 млрд. беше военна и специална продукция", заяви Чуков.

US фирми продавали българско оръжие в Сирия, твърди наш експерт

US фирми продавали българско оръжие в Сирия, твърди наш експерт

Всички купували петрол от "Ислямска държава"

Според него разследванията, че сред бойците на ИДИЛ се намирало и българско оръжие, се публикуват в медии от държави, които имат значително по-голям дял на този тип износ в региона. "Конкуренцията е изключително силна - конкуренти са Хърватска, Черна гора, Сърбия, Украйна... Украйна е на 9-то място по износ на оръжие в света, ние дори не сме в десетката", подчерта арабистът.

Владимир Чуков беше категоричен, че след сформирането на международната антитерористична коалиция не може посредник да купува у нас оръжие за екстремисти: "В България няма как да си купиш оръжие без този човек да бъде много добре проучен. България не продава оръжие на "Ислямска държава", категоричен е специалистът по арабския свят.

По думите му нашата военна промишленост захранва опозицията. В това число са подкрепяните от Запада организации. Част от тях са продавали оръжията си на ИДИЛ или директно са се вливали в редиците й заради по-високи заплати, смята арабистът.

Другата "писта" са кюрдите: "Сегашната офанзива срещу Ракка е част от една сделка, прекарана през турското регионално правителство (...) Битката срещу ИДИЛ е преобладаващо с наше оръжие", обясни Владимир Чуков.