Шведски апелативен съд потвърди заповедта за задържане на основателя на „Уикилийкс” Джулиан Асандж, който е обявен за издирване от шведската прокуратура във връзка с разследване за изнасилване, съобщава „Асошиейтед прес”.

Решението на апелативния съд означава, че заповедта за арест остава в сила за 45-годишния австралиец, който избегна екстрадиране в Швеция чрез потърсване на убежище в посолството на Еквадор в Лондон през 2012 г.

Асандж, който отхвърля твърденията за изнасилване, оспори заповедта за задържането си няколко пъти. Засега не е ясно дали той ще обжалва решението пред Върховния съд на Швеция.

Поддържайки определението на по-долната съдебна инстанция, апелативният съд посочва, че шведските прокурори активно се опитват да придвижват разследването напред и да разпитат Асандж в посолството. Действайки от името на шведските разследващи, еквадорски прокурор трябва да разпита Асандж на 17 октомври.

„Това означа, че в момента не е налице причина да се отмени заповедта за задържане. Претенцията на Джулиан Асандж в този смисъл следователно трябва да бъде отхвърлена”, посочиха от съда.

Твърдението за изнасилването води началото си от посещение на Асандж в Швеция през 2010 г.