Швеция е убедена, че Турция ще одобри молбата ѝ за присъединяване към НАТО, но не може да изпълни всички условия, поставени от Анкара за нейната подкрепа. Това заяви шведският премиер Улф Кристершон, цитиран от "Ройтерс".

"Турция едновременно потвърждава, че сме направили това, което казахме, че ще направим, но също твърди, че иска неща, които ние не можем или не искаме да ѝ дадем", посочи той на конференция на мозъчен тръст в областта на отбраната в Швеция.

Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване към НАТО в отговор на руската инвазия в Украйна, но се сблъскаха с опозиция от страна на Турция, която ги обвинява, че подкрепят и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара смята за терористи.

Турция не е доволна от стъпките на Швеция и Финландия за НАТО

Турция не е доволна от стъпките на Швеция и Финландия за НАТО

Настоява за повече сътрудничество в борбата срещу тероризма

През юни Швеция и Финландия подписаха меморандум , в резултат на който Анкара вдигна ветото върху техните кандидатури за присъединяване към трансатлантическия съюз за сигурност.

От своя страна Осло и Хелзинки обещаха да не подкрепят кюрдските въоръжени групировки ПКК и YPG. Те също увериха, че няма да подкрепят мрежата на мюсюлманския духовник Фетуллах Гюлен, която според Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г. и която Турция определя като терористична организация с акронима FETO.

Анкара вече изрази разочарованието си от решението от края на миналата година на върховния съд на Швеция да спре искането за екстрадиране на журналист заради предполагаеми връзки с базираната в САЩ мрежа на мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен (FETO).

Турция нарече "негативно развитие" отказа за екстрадиция на Бюлент Кенес

Турция нарече "негативно развитие" отказа за екстрадиция на Бюлент Кенес

Решението на шведския съд може да спре страната за НАТО