Службата за сигурност на Швеция SAPO ще повиши оценката си за терористичната заплаха до най-високо ниво, съобщи всекидневникът Dagens Nyheter (DN) в четвъртък, позовавайки се на неназовани източници.

Нивото на заплаха ще бъде повишено до ниво 4 от 3 по скала от 1 до 5, съобщи DN.

SAPO в изявление каза, че ще проведе пресконференция относно националната сигурност по-късно в четвъртък. Службата за сигурност не отговори веднага на искане за коментар.

Швеция и съседна Дания наскоро станаха свидетели на поредица от протести, при които копия на Корана бяха изгорени или повредени по друг начин от антиислямски активисти, което предизвика възмущение в мюсюлманските страни и страхове от атаки у дома.

Припомняме, че Великобритания предупреди гражданите си, които пътуват до Швеция, за възможни терористични атаки след изгарянето на Корана от антиислямски активисти, което възмути мюсюлманите.

В изявление тогава, в което признава променените съвети на Великобритания относно пътуването, съветникът по националната сигурност на Швеция Хенрик Ландерхолм повтори нарасналите заплахи за Швеция след горенето на Корана.

Ландерхолм каза, че щурмуването на шведското посолство в Ирак на 19 юли, опитът за нападение срещу посолството на Швеция в Ливан на 9 август, както и стрелбата на 1 август по служител в шведско консулство в Турция са допринесли за оценката на риска.

Изгарянето на Корана е разрешено в Швеция според правилата за свобода на словото, но мюсюлманите смятат изгарянето на тяхната свещена книга за богохулство.

Правителството на САЩ също предупреди за възможни терористични атаки в Швеция в своите съвети за пътуване.

Швеция и Дания обмислят забрани за изгарянето на Корана
Обновена

Швеция и Дания обмислят забрани за изгарянето на Корана

Само в неделя е имало пет изгаряния на Корана