Неутрална Швеция започна най-големите си военни учения от две десетилетия насам с подкрепа от страни от НАТО, като хвърля 19 хил. войници в ученията след години на съкращения на военните разходи, което накара скандинавската страна да се страхува от нарастващата военна мощ на Русия, отбелязва "Ройтерс".

В навечерието на най-големите военни маневри на Русия от 2013 г., които според НАТО ще бъдат много по-мащабни от обявеното от руските власти, Швеция ще симулира нападение от изток на балтийския остров Готланд, който се намира в близост до основната шведска територия.

Русия и Беларус започнаха военни учения „Запад-2017”

Русия и Беларус започнаха военни учения „Запад-2017”

В ученията участват до 12 700 военнослужещи

"Положението със сигурността се промени към по-лошо", изтъкна командирът на шведските въоръжени сили по време на представянето на ученията, които ще продължат 3 седмици.

Швеция, също както Прибалтика, Полша и голяма част от Запада, е дълбоко разтревожена от анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и подкрепата ѝ за сепаратистите в Източна Украйна.

"Русия е страната, която засяга сигурността в Европа в момента с действията си - анексирането на Крим и продължаващите боеве в Източна Украйна - така че е ясно, че следим изкъсо какво върши Русия", допълни командирът.

Около 1500 войници от САЩ, Франция, Норвегия и други страни от НАТО взимат участие в ученията, наречени "Зора".

Нечленуващата в НАТО Швеция реши да подсили армията си, след като съкрати военните разходи от над 2 процента от БВП в началото на 1990-те години до около 1 на сто.

Въоръжените сили на Швеция, които биха могли да мобилизират повече от 600 хил. души при извънредна ситуация, се състоят само от 20 хил. души, като още 22 хил. души са доброволци на вътрешната гвардия.

Според натовските генерали ученията "Зора" не са в отговор на руските учения "Запад", които започват днес.