Швеция е сред страните членки на НАТО, които искат нидерландският премиер Марк Рюте да застане начело на отбранителния съюз след изтичането на мандата на генералния секретар Йенс Столтенберг през октомври. Това съобщи правителството на скандинавската страна, цитирано от "Ройтерс".

"Марк Рюте е мъдър лидер със солиден опит", заяви премиерът Улф Кристершон.

"Във време, белязано от повишена несигурност и влошена ситуация на политиката за сигурност, е необходимо силно НАТО, което чрез възпиране и отбрана да допринесе за сигурността на всички съюзници и за насърчаване на мира и свободата", допълни той.

НАТО, чиято "мозъчна смърт" бе обявена от френския президент Еманюел Макрон през 2019 г., възвърна значението си след нахлуването на руските сили в Украйна и през последните месеци прие двама нови членове - Швеция и Финландия.

Потенциалното завръщане на скептично настроения към НАТО бивш президент на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом обаче породи опасения в Европа, че Вашингтон може да се оттегли от военния съюз.

Кая Калас подкрепя Марк Рюте за генерален секретар на НАТО

Кая Калас подкрепя Марк Рюте за генерален секретар на НАТО

Нейната подкрепа е голяма победа за Рюте, който се бори да получи подкрепа извън Западна Европа и Северна Америка.

Пътят на Рюте към поста стана по-ясен, след като един от съперниците му - латвийският външен министър Кришянис Каринш, подаде оставка заради скандал с разходи за полети.

Нидерландският премиер обаче все още е изправен пред конкуренция от страна на румънския президент Клаус Йоханис, който миналия месец изненадващо обяви кандидатурата си с мотива, че НАТО ще спечели от перспективата на Източна Европа.

През уикенда турският президент Реджеп Тайип Ердоган изложи условията си, за да подкрепи кандидатурата на Рюте, които включват вземане под внимание на "чувствителните" страни извън ЕС.

В момента Унгария се противопоставя на кандидатурата на нидерландския лидер.

Вчера естонският премиер Кая Калас заяви подкрепа за Рюте за шеф на НАТО.

Ердоган е поставил условие на Марк Рюте за НАТО

Ердоган е поставил условие на Марк Рюте за НАТО

Алиансът търси нов генерален секретар