Швеция прави преглед на комуникационните си системи в службите за извънредни ситуации и за сигурност заради напрежението в региона на Балтийско море, което се изостри заради действията на Русия в Украйна. Това разкри военният министър на страната Петер Хултквист пред "Ройтерс".

Правителството е отменило търг за нова честота за телекомуникационни оператори в последния момент в края на октомври, посочвайки, че честотната лента може да се използва за обществени услуги за сигурност.

Честотата 700-MHz е използвана преди това за телевизионно излъчване, но беше разчистена за използване от телекомуникационните фирми, за да се осигури по-добра свързаност на мобилните телефони и широколентов достъп в шведската провинция.

Хултквист посочи, че нарастването на броя на военните учения и разузнавателните операции в региона, както и анексирането на Крим от Русия и намесата ѝ в конфликта в Източна Украйна, било увеличило необходимостта от по-добри и по-сигурни комуникационни системи.

"Ясно е, че ситуацията със сигурността се промени към по-лошо", посочи шведският военен министър и допълни: "Ние трябва да гарантираме, че операторите, участващи в обществената безопасност, сигурност, здравеопазване и отбрана са способни да общуват и да обменят информация по ефективен и сигурен начин."

Напрежението в региона на Балтийско море се увеличава през последните няколко години. В края на миналия месец руските медии съобщиха, че Русия рязко е повишила огневата мощ на военния си флот в Балтийско море, добавяйки военни кораби, въоръжени с крилати ракети с далечен обсег.

Русия вини повишената активност на страни членки на НАТО за нарасналото напрежение. НАТО подсили отбраната на Полша и бившите съветски републики Латвия, Литва и Естония заради анексирането на Крим от Русия и подкрепата ѝ за сепаратистите в Източна Украйна.