Шведският остров Готланд, който се намира в Балтийско море, е отново база на постоянно военно присъствие, обявиха шведските военни, като това става на фона на спекулациите за способността на страната да защитава себе си срещу по-агресивна Русия, съобщава „Ройтерс”.  

Шведското правителство реши през март 2015 г. да ремилитаризира най-големия остров на страната, където последните казарми бяха затворени през 2005 г.

Стъпката на Швеция да базира постоянни войски на острова става година по-рано от очакваното.

Геополитическата ситуация се влоши с течение на времето и аз реших, че се нуждаем от постоянно присъствие, така че ние ускорихме графика за разполагането на военните подразделения”, коментира върховният главнокомандващ на шведската армия пред шведската държавна телевизия.

Скандинавската страна разположи 150 пехотинци, като подкрепления се очакват през юли догодина.

През юни 2015 г. американски мозъчен тръст публикува доклад, твърдейки, че Русия провежда учения с 33 хил. войници, които имат за цел да разиграят инвазия на о. Готланд, както и на други територии.  

Шведското правителство многократно е омаловажавало опасността от евентуална инвазия, а експерти тълкуват руските учения като знак за увеличено „позиране” от страна Москва.

Но през юни 2015 г. шведското военно министерство предложи в парламента за първи път от края на Студената война укрепване на отбраната на страната, за „да се подготви Швеция за война”.