Парламентът на Швеция прие изменения, с които се затяга съществуващото законодателство за борба с тероризма. Според AP се очаква този ход да промени мнението на Турция, която досега отказваше да одобри присъединяването на Швеция към НАТО.

По-специално, срокът на лишаване от свобода се увеличава на четири години за участие в екстремистки организации, ако обвиняемият е участвал в подкрепа или пропаганда на организацията. Срокът може да бъде увеличен на осем години, ако член на организацията е обвинен в тежко престъпление.

Лидерът на терористична организация вече ще бъде осъден на доживотен затвор, което на практика означава минимум 20-25 години затвор в Швеция.

Законът също така забранява финансирането, вербуването или възхваляването на терористични организации. Ще бъде забранено и пътуването в чужбина с цел присъединяване към такава група.

Измененията ще влязат в сила на 1 юни. В подкрепа на предложението гласуваха 268 депутати, 34 бяха против, а 47 се въздържаха.

Швеция и Финландия подадоха молби за присъединяване към НАТО през 2022 г. Турция, като член на НАТО, постави редица условия, които двете скандинавски държави трябваше да изпълнят, за да може Анкара да ратифицира присъединяването им към алианса.

По-специално от тях се изискваше да обявят кюрдските организации, че Анкара се бори с тероризма, да екстрадират обвинените в тероризъм и да отменят забраните за доставки на оръжие за Анкара.

Тогава Анкара заяви, че Швеция не е изпълнила изцяло тези условия. Преговорите за присъединяване на Швеция към НАТО бяха замразени.

В началото на април Финландия изпълни всички формалности и официално се присъедини към НАТО.

САЩ пришпорват Турция и Унгария да пуснат Швеция в НАТО преди юли

САЩ пришпорват Турция и Унгария да пуснат Швеция в НАТО преди юли

Надяват се Швеция да стане член на Алианса преди срещата на върха във Вилнюс