Пътят на Швеция към членство в НАТО остава блокиран от Турция и Унгария, докато съседна Финландия официално се присъедини към 30-членния алианс във вторник, след като молбата й беше ратифицирана за рекордно кратко време, обобщава Ройтерс.

Анализатори очакват Турция да ратифицира молбата на Швеция най-рано след изборите в Турция на 14 май. Дори тогава не е ясно какво би предизвикало промяна на мнението на президента Реджеп Тайип Ердоган. Вижда се, че Унгария следва примера на Анкара.

Предистория

Нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година убеди Швеция и Финландия да се откажат от дългогодишната политика на военна необвързаност.

И двете страни виждат НАТО, с неговата клауза за колективна отбрана, като най-добрия начин да гарантират своята сигурност.

Мнозинството от членовете на НАТО бързо ратифицираха техните кандидатури, като се аргументираха, че Финландия - която споделя 1300 км (810 мили) граница с Русия - и Швеция ще укрепят Алианса в Балтийско море.

След първоначалните възражения турският парламент даде одобрението си за членство на Финландия миналата седмица.

Но Турция забави Швеция, заявявайки, че Стокхолм не приема сериозно опасенията на Анкара за сигурността и не е изпълнил своята страна от сделката, сключена в Мадрид миналата година, която изложи редица проблеми, които Стокхолм трябваше да реши - основно около присъствието и подкрепата за кюрдски бойци и активисти на шведска територия.

Унгария последва примера на Турция в забавянето на ратификацията, която трябва да бъде единодушна.

НАТО разполага войски във Финландия само със съгласието ѝ

НАТО разполага войски във Финландия само със съгласието ѝ

Столтенберг обеща желязна гаранция за сигурност на страната

Защо Турция има възражения срещу шведската кандидатура за НАТО?

Швеция разкритикува Турция за нарушаване на правата на човека и за демократичните стандарти, което раздразни политиците в Анкара.

Турция твърди, че Стокхолм укрива членове на смятани от Анкара за терористични групировки кюрдски организации - обвинение, което Швеция отрича. Анкара поиска екстрадирането на много противници на турските власти като стъпка към ратифицирането на шведското членство. Шведските съдилища обаче вече са блокирали някои експулсирания.

През последните седмици Турция се противопостави на протестите в Стокхолм, по време на които беше изгорена свещената книга на мюсюлманите, Коранът, а в друг случай чучело на Ердоган беше окачено с главата надолу.

Анкара казва, че това са престъпления от омраза. Швеция обаче смята, че те са защитени от законите за свобода на словото.

В Турция предстоят избори на 14 май, поставяйки Ердоган пред най-голямото му политическо предизвикателство през последните две десетилетия на власт. Въпросът за НАТО може да помогне да се отклони вниманието на избирателите от кризата с поскъпването на живота в страната.

Евентуална победа на опозицията, което е реална възможност, би увеличила шансовете на Швеция за бързо присъединяване.

Защо Унгария бави Швеция?

Унгария твърди, че Швеция има враждебно отношение към властите в Будапеща от години. Премиерът Виктор Орбан е ядосан от шведските критики към него за "ерозията на върховенството на закона". Орбан отрича такава ерозия. За разлика от Турция, Унгария няма списък с искания, но казва, че оплакванията й трябва да бъдат разгледани, преди да може да ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО.

Кога Турция ще пусне Швеция в НАТО?

След като изборите в Турция приключат, пътят на Швеция може да стане по-ясен. Но засега няма график и одобрението не е гарантирано.

Швеция твърди, че е приложила споразумението от Мадрид - включително по-строги закони за борба с тероризма - и че някои от другите искания на Анкара не могат да бъдат изпълнени.

Турция има история с предишни противопоставяния със съюзниците от НАТО и обикновено е отстъпвала.

"Разглеждайки тези по-ранни инциденти, те бяха решени чрез натиск от страна на съюзниците, преговори и някои отстъпки от страна на съюзниците. Моите очаквания са, че същото може да се постигне и тук", каза Пол Левин, директор на Института за турски изследвания към Стокхолмския университет.

Промяна може да настъпи след изборите, но Ердоган може да поиска да види допълнителни доказателства от Швеция, че се е вслушала в опасенията на Анкара за сигурността. "В такъв случай говорим може би за още няколко месеца след лятото", каза Левин. "Но е трудно да се предвиди."

Заплашена ли е сигурността на Швеция от забавянето?

Швеция заяви, че сега нейната позиция по отношение на сигурността е по-добра, отколкото преди кандидатстването й за членство в НАТО. Швеция получи уверения за подкрепа от много страни, включително Съединените щати, Великобритания и Германия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че би било немислимо Алиансът да не подкрепи Швеция, ако бъде заплашена.

Швеция вече си сътрудничи тясно с НАТО и мерките за интеграция напредват. Швеция разполага със силни военновъздушни сили и подводен флот, съобразен с условията на Балтийско море и нейното присъединяване би било тласък за НАТО в региона.

Швеция вече не е сигурна за членството в НАТО до юли

Швеция вече не е сигурна за членството в НАТО до юли

След последните възражения от страна на Унгария