Съединените щати се надяват Швеция да стане пълноправен член на НАТО преди предстоящата среща на върха на Алианса през юли. Това заяви американският министър на отбраната Лойд Остин, цитиран от "Ройтерс".

Той направи коментара си по време на посещението си във военноморската база "Муско" близо до Стокхолм, където се срещна със своя шведски колега Пал Йонсон.

"Очакваме с нетърпение скоро да приветстваме Швеция като 32-ри член на НАТО. За да бъде ясно, очакваме това да се случи преди срещата на върха през юли", посочи Остин на пресконференция.

Насърчаваме нашите съюзници - Турция и Унгария, да ратифицират присъединяването на Швеция възможно най-скоро, подчерта още той.

Ниска точка в отношенията с Швеция спират Унгария да я пусне в НАТО

Ниска точка в отношенията с Швеция спират Унгария да я пусне в НАТО

Будапеща иска от Стокхолм стъпки за повишаване на доверието

По негови думи САЩ ще продължат да се застъпват за членството на Швеция, тъй като скандинавската страна ще "добави много стойност към НАТО".

Остин отбеляза, че Швеция има високо професионална армия и е направила големи инвестиции в модернизацията ѝ през последните няколко години.

Срещата на върха на НАТО ще се проведе в литовската столица Вилнюс на 11 и 12 юли.

Швеция и Финландия официално кандидатстваха заедно за присъединяване към Алианса през май миналата година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, предизвикано от войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г.

Кандидатурата на Швеция обаче беше задържана от Турция и Унгария, като последната мотивира отказа си с недоволство от шведските критики към резултатите на Орбан по отношение на демокрацията и върховенството на закона.

На 4 април Финландия официално се присъедини към НАТО, което предизвика заплахи от страна на Москва за "контрамерки".

Швеция вече не е сигурна за членството в НАТО до юли

Швеция вече не е сигурна за членството в НАТО до юли

След последните възражения от страна на Унгария