Отношенията между Швеция и Унгария са в ниска точка. Това заяви Гергели Гуляс, началник на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан, съобщава "Ройтерс".

Той призова Стокхолм да предприеме стъпки за повишаване на доверието, след като иска да получи подкрепата на Унгария за членство в НАТО.

Швеция и Финландия официално кандидатстваха заедно за присъединяване към Алианса през май миналата година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, предизвикано от войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г.

Кандидатурата на Швеция обаче беше задържана от Турция и Унгария, като последната мотивира отказа си с недоволство от шведските критики към резултатите на Орбан по отношение на демокрацията и върховенството на закона.

Във вторник Финландия официално се присъедини към НАТО, което предизвика заплахи от страна на Москва за "контрамерки".

Приветствайки влизането на Хелзинки, президентът на САЩ Джо Байдън призова Турция и Унгария да приключат своите процеси на ратификация, за да може Швеция също да се присъедини към Алианса "без забавяне".

Унгария чака Швеция да "запее друга песен" за Орбан, ако иска членство в НАТО

Унгария чака Швеция да "запее друга песен" за Орбан, ако иска членство в НАТО

Будапеща задържа приемането на Стокхолм в Алианса

Шефът на кабинета на Орбан обаче повтори опасенията на управляващата партия относно кандидатурата на Швеция за НАТО, които по негови думи се споделят и от правителството на Орбан.

Тези притеснения бяха засилени от скорошното присъединяването на Швеция и Финландия към съдебно дело, заведено срещу Унгария от Европейската комисия, отбеляза той.

"Настоящите отношения между Швеция и Унгария, също и поради тази намеса от страна на Комисията, са в ниска точка и са необходими стъпки за повишаване на доверието", категоричен бе Гуляс.

В такава ситуация единството на НАТО е от първостепенно значение и не е полезно да внасяме двустранни дебати в Алианса, подчерта той.

Унгарският парламент спря процеса на ратификация от миналия юли, а Орбан изрази опасения относно членството на двете скандинавски страни в НАТО за първи път през февруари.

Наред с други критики Орбан обвини и двете страни в разпространение на "откровени лъжи" за здравето на демокрацията в Унгария.

Защо Турция и Унгария бавят Швеция за НАТО?

Защо Турция и Унгария бавят Швеция за НАТО?

Това застрашава ли сигурността на северното кралство?