Швейцария включи руската наемническа група "Вагнер" към списъка си със санкции след подобен ход на Европейския съюз миналата седмица, съобщава "Франс прес".

Бойците на "Вагнер" водят сражения в Източна Украйна, включително в град Бахмут, който се превърна в арена на най-дългата и кръвопролитна битка във войната.

"Групата "Вагнер" е базирана в Русия военна организация, която под ръководството на Евгений Пригожин служи като инструмент за руска хибридна война", посочва швейцарското министерство на икономиката.

"Макар правното ѝ естество да е неясно, групата "Вагнер" е част от сложна мрежа от глобални компании (опериращи в редица сектори, като авиация, сигурност, технологии, търговия със стоки, финансови услуги), които са свързани чрез припокриващи се структури на собственост и логистични мрежи", допълват от ведомството.

Швейцария разширява санкциите срещу Русия

Швейцария разширява санкциите срещу Русия

В съответствие с деветия пакет от мерки на ЕС

Оглавявана от свързания с Кремъл бизнесмен Пригожин, "Вагнер" е основана през 2014 г. Тя е замесена в конфликти в Африка, Латинска Америка и Близкия изток.

Въпреки че Швейцария не е в Европейския съюз, тя се придържа в съответствие със санкциите на блока срещу Русия, след като Москва нахлу в Украйна през февруари миналата година.

Дългогодишната позиция на Швейцария е на строг военен неутралитет.

Въпреки натиска от страна на Киев и неговите съюзници, Берн не разреши на страните, които притежават швейцарско оръжие, да го изпратят на Украйна.

В съответствие с друг ход на ЕС, Швейцария наложи санкции и на руската медия РИА, която е част от Patriot Media Group, чийто съвет за попечителство се ръководи от Пригожин. Мотивът за наказателните мерки е "разпространението на проправителствена пропаганда и дезинформация".

Швейцария влезе в тона на ЕС и наложи още санкции на Русия

Швейцария влезе в тона на ЕС и наложи още санкции на Русия

Заради руската инвазия в Украйна

На 10 април ЕС наложи забрана за излъчване и рекламиране на телевизионните канали RT Arabic и Sputnik Arabic. Берн обаче заяви, че те няма да бъдат блокирани в Швейцария, но ще бъде въведена забрана за реклама.

"И двата канала играят важна роля в системната международна кампания на руското правителство за медийна манипулация и фалшификация на факти", посочиха от правителството.

Въпреки това Берн смята, че "е по-ефективно да се противодейства на неверни и вредни твърдения с факти, отколкото директно да се забраняват".