Швейцария разширява санкциите си срещу Русия.

Те ще бъдат приведени в съответствие с последния пакет от мерки на Европейския съюз, приет по-рано този месец.

Правителството на страната заяви, че е съгласно с оценката на ЕС, че атаките на Русия срещу цивилни обекти и инфраструктура, както и анексирането на четири украински области, заслужават нов кръг от наказателни мерки.

Швейцария добави 141 лица и 49 организации към своя санкционен списък, включително "членове на Държавната дума, министри, лица и компании, отговорни за пропагандата, членове на армията и различни клонове на руските въоръжени сили".

Берн наложи санкции и на четири лица и четири организации от Иран във връзка с военната подкрепа на ислямската република и доставката на дронове на Русия.

Швейцария е замразила руски активи за близо 8 млрд. долара

Швейцария е замразила руски активи за близо 8 млрд. долара

Блокирани са и 15 руски имота

Традиционно неутралната Швейцария реши четири дни след нахлуването на руските сили в Украйна да се присъедини към санкциите на Европейския съюз срещу Москва и задължи банките да предават информация за клиенти или фирми, които попадат под ударите на наказателните мерки.

Също като в ЕС, на швейцарските банки е забранено да приемат депозити от руски граждани или физически или юридически лица, базирани в Русия, на стойност над 100 000 франка. Освен това им е разпоредено да декларират всички съществуващи депозити над тази сума.