Швейцария е замразила руски активи за общо 7,5 милиарда швейцарски франка (7,9 милиарда долара) във връзка със санкциите, наложени заради войната на Москва в Украйна, съобщава "Франс прес".

Сумата, която се колебае от месеци, е близо един милиард франка повече от цифрата, обявена от Държавният секретариат по икономическите въпроси на страната (SECO) през юли.

В Швейцария, която е предпочитана дестинация за богати руснаци и техните активи, са конфискувани и 15 руски имота.

Ервин Болинджър, старши служител в Държавния секретариат по икономически въпроси, отговарящ и за санкциите, поясни, че замразената в определен момент сума не отразява непременно ефективността на санкциите.

Агресията на Путин кара Швейцария да преосмисли неутралитета си

Агресията на Путин кара Швейцария да преосмисли неутралитета си

Младите жители на алпийската конфедерация заемат активна позиция

Това е така, защото швейцарските власти, които се стремят да приложат поредицата от санкции срещу Русия, понякога замразяват активи като предпазна мярка, които обаче могат да бъдат освободени отново, след като изясненията приключат.

Традиционно неутралната Швейцария реши четири дни след нахлуването на руските сили в Украйна да се присъедини към санкциите на Европейския съюз срещу Москва и задължи банките да предават информация за клиенти или фирми, които попадат под ударите на наказателните мерки.

Също като в ЕС, на швейцарските банки е забранено да приемат депозити от руски граждани или физически или юридически лица, базирани в Русия, на стойност над 100 000 франка. Освен това им е разпоредено да декларират всички съществуващи депозити над тази сума.

По данни на SECO са отчетени общо 46,1 милиарда франка в такива депозити. Подчертава се обаче, че това "не може да се приравни с общата сума на средства от руски произход, държани в Швейцария".

Швейцария блокира руски активи за над 6 млрд. долара

Швейцария блокира руски активи за над 6 млрд. долара

Очаква се сумата да нарасне