Швейцарска парламентарна комисия одобри помощ в размер на 5 милиарда швейцарски франка (5,5 милиарда долара) за Украйна, съобщава "Ройтерс".

Помощта е част от по-широк пакет, насочен към подобряване на отбранителните способности на неутрална Швейцария.

Подкрепена от депутати от лявоцентристки и дясноцентристки партии, комисията по сигурността на горната камара на парламента одобри пакета за предоставяне на 10,1 милиарда франка допълнителни средства за армията, заедно със сумата за Украйна.

Планът, който все още е изправен пред поредица от парламентарни пречки, за да стане закон, беше приет с 8 гласа "за" срещу 5 "против", като десните партии му се противопоставиха.

Швейцария замразила значително по-малко руски активи през 2023 г.

Швейцария замразила значително по-малко руски активи през 2023 г.

Спадът вероятно ще засили международния натиск върху неутралната страна

От парламентът посочиха, че пакетът на стойност няколко милиарда долара е замислен като изключителен принос към сигурността на Швейцария и "мира в Европа" поради войната, водена от Русия срещу Украйна.

Швейцария е подложена на натиск от западните съюзници да направи повече в помощ на Украйна, въпреки че десните националисти в парламента настояват страната да остане строго неутрална.

Украинската част от пакета има за цел да подкрепи възстановяването и ремонта на ежедневната инфраструктура, необходима за живота и оцеляването в Украйна, отбелязват от парламента.

Комисията гласува плана по-малко от два месеца преди международната конференция на високо ниво, на която Швейцария ще бъде домакин и която има за цел да помогне за постигането на мир в Украйна.

Москва заплаши Швейцария с отмъщение при конфискация на руски активи

Москва заплаши Швейцария с отмъщение при конфискация на руски активи

Подобен ход би бил кражба на държавно ниво