Швейцария е замразила руски активи на стойност 5,8 милиарда швейцарски франка (6,36 милиарда долара), съобщава "Ройтерс", позовавайки се на правителството.

Това е значителен спад, който може да засили международния натиск върху неутралната страна да направи повече, за да санкционира Москва заради инвазията ѝ в Украйна.

Цифрата на активите, замразени в края на 2023 г., е по-ниска от активите в размер на 7,5 милиарда франка, замразени в края на 2022 г.

Държавният секретариат по икономическите въпроси (SECO), който наблюдава санкциите поясни, че основната причина е намаляването на пазарната стойност на акциите и други финансови активи, които са били блокирани.

Швейцария отказа да се присъедини към екипа за търсене на руски активи

Швейцария отказа да се присъедини към екипа за търсене на руски активи

Прочутият неутралитет на Алпийската конфедерация

Спадът вероятно ще предизвика критики от чужбина за това, че Швейцария не прави достатъчно за налагането на санкции, предназначени да накажат Москва за нейното нахлуване в Украйна.

Въпреки че Берн засили усилията си за справяне с компании и лица, които използват страната за заобикаляне на санкции, други държави настояват Швейцария да направи повече.

Замразените средства са само малка част от 150 милиарда франка в руски активи, които през 2022 г. Асоциацията на швейцарските банкери изчисли, че се държат от швейцарски банки.

SECO посочи, че броят на руснаците, чиито средства са блокирани в Швейцария, в момента възлиза на 1703 лица, а броят на санкционираните компании и организации е 421.

Швейцария: Замразените руски активи ще се използват от Украйна

Швейцария: Замразените руски активи ще се използват от Украйна

7,4 млрд. швейцарски франка от резервите и активите на руската централна банка се държат в Алпийската конфедерация

Досега Швейцария е приела всички европейски наказателни мерки, целящи да попречат на Русия да придобива стоки и технологии за своята армия. Берн обаче е прокарал и свой собствен път.

Миналата седмица Долната камара на парламента на Швейцария изключи възможността да се присъедини към международна работна група за налагане на икономически санкции срещу Русия, която включва Съединените щати, Австралия, Канада, Европейската комисия, Франция, Германия, Италия, Япония и Великобритания.

Правителството препоръча страната да не се присъединява към работната група с аргумента, че Швейцария вече си сътрудничи с участващите страни. Според Берн оставането извън тази група би било от полза за мирната среща на върха за Украйна, която трябва да се проведе на 15-16 юни.

Москва заплаши Швейцария с отмъщение при конфискация на руски активи

Москва заплаши Швейцария с отмъщение при конфискация на руски активи

Подобен ход би бил кражба на държавно ниво