Националният съвет (долната камара на парламента) на Швейцария отхвърли предложението на правителството да се присъедини към ръководената от САЩ работна група за санкции срещу Русия. Това се посочва в изявление на уебсайта на парламента.

Съответната инициатива беше издигната от депутата от Зелената партия (23 места от общо 200) Франциска Райзер. Срещу нея гласуваха 101 членове на Камарата. Предложението подкрепиха 80 депутати, а други шестима се въздържаха от гласуване.

Става въпрос за REPO (Russian Elites, Proxies and Oligarchs) - международна работна група за намиране и блокиране на чуждестранните активи на руснаците, които попаднаха под санкции след началото на военната операция в Украйна. Групата функционира от март 2022 г. и включва държавите от Г-7 (Г-7) и Австралия, както и представители на Европейската комисия.

Депутатите смятат, че присъединяването към групата може да подкопае неутралитета на Швейцария. Сегашният механизъм за сътрудничество с REPO функционира доста ефективно, заключи парламентът.

Швейцария определи дата за мирната среща за Украйна

Швейцария определи дата за мирната среща за Украйна

Конференцията ще се проведе на 15-16 юни в курорта Бюргенсток

Към днешна дата в Швейцария са замразени резерви и активи на Руската централна банка в размер на около 7,4 млрд. швейцарски франка (8,1 млрд. долара), съобщиха преди ден за РБК от Федералното министерство на икономиката на страната. Тези средства са имобилизирани, а не замразени - т.е. всякакви финансови операции с тях са забранени. В същото време размерът на замразените руски активи в Швейцария е 7,5 млрд. швейцарски франка - тези средства са собственост или се контролират от лица и компании от санкционния списък на ЕС.

Швейцария се присъедини към антируските санкции, наложени от ЕС, от февруари 2022 г. Берн е приел повечето от мерките, предвидени в 12-те пакета от мерки за ограничаване, наложени срещу Русия. Швейцария също така поддържа свой собствен списък на руски граждани и организации, подложени на санкции. Техните активи в Швейцария подлежат на замразяване.

Русия смята западните санкции за незаконни и заплашва да отвърне с евентуална конфискация на активи. Москва не смята Швейцария за неутрална държава заради подкрепата ѝ за антируските санкции, заявиха от външното министерство.

Москва заплаши Швейцария с отмъщение при конфискация на руски активи

Москва заплаши Швейцария с отмъщение при конфискация на руски активи

Подобен ход би бил кражба на държавно ниво