Швейцария подаде молба за присъединяване към схемата за противовъздушна отбрана на Европейската инициатива за небесен щит (ESSI) във време на повишено безпокойство относно сигурността поради войната на Русия в Украйна, предава "Ройтерс".

Инциативата, стартирана от Германия през 2022 г., беше подкрепена предимно, но не изключително, от членовете на НАТО.

Шефът на швейцарските национални въоръжения Урс Лоер подписа молба за членство в понеделник, съобщи швейцарското правителство във вторник.

Инициативата има за цел да намали разходите за страните чрез координиране на доставките им на системи за противовъздушна и противоракетна отбрана, като например ракетната система "Пейтриът". Освен това има за цел да даде възможност за сътрудничество в обучението, поддръжката и логистиката.

Конфликтът в Украйна доведе до засилени призиви към Швейцария да модернизира и да харчи повече за своите въоръжени сили, както и до откровено осъждане на действията на Русия.

Държавите-членки на ESSI, които включват също Белгия, Чехия, Дания, Естония, Унгария, Латвия и Литва, вече могат да изразят мнението си относно кандидатурата на Швейцария.

След консултациите страните членки разполагат с два месеца, за да дадат съгласието си или да изразят резерви относно присъединяването на Швейцария към програмата, каза правителството.

Швейцария обяви през април, че ще се присъедини към инициативата.

В крак с ЕС Швейцария разширява санкциите срещу Русия

В крак с ЕС Швейцария разширява санкциите срещу Русия

Забранява се рекламата на някои руски медии