Федералният съвет на Швейцария одобри участието на страната в небесния щит на Европа - инициатива за изграждане на интегрирана система за противовъздушна и противоракетна отбрана в целия континент, съобщава "Ройтерс".

Европейският небесен щит е обща схема за противовъздушна отбрана, създадена от Германия през 2022 г., за да засили европейската въздушна отбрана - въпрос, който излезе на дневен ред след нахлуването на руските сили в Украйна.

През юли миналата година Швейцария подписа декларация за намерение да се присъедини към програмата.

Няколко страни, включително държави извън НАТО, се включиха в проекта. Сред участниците са Германия, Великобритания и Финландия.

Швейцария изненадващо поиска да се включи в небесния щит на Европа

Швейцария изненадващо поиска да се включи в небесния щит на Европа

Според критиците този ход е несъвместим с неутралитета на страната

Инициативата има за цел да намали разходите за страните чрез координиране на доставките им на системи за противовъздушна и противоракетна отбрана, като например ракетната система "Пейтриът". Освен това ще се даде възможност за сътрудничество в обучението, поддръжката и логистиката.

"Дори след подписването на декларацията за членство, Швейцария остава свободна да решава къде и до каква степен планира да участва в Инициативата за европейски небесен щит, както и какви системи за отбрана земя-въздух планира да придобие", подчертават от Федералния съвет.

Неутрална Швейцария е подложена на нарастващ натиск от европейските си съседи след руската инвазия през февруари 2022 г. да помогне на Украйна, като позволи реекспорта на швейцарски оръжия.

България и 13 страни от НАТО изграждат общо ПВО

България и 13 страни от НАТО изграждат общо ПВО

Т.нар. "Европейска инициатива за небесен щит" е разработена от Германия