Министерството на правосъдието на Швейцария разреши на прокуратурата да започне криминално разследване срещу двама заподозрени руски шпиони, обвинени в опит за удар срещу чувствителни цели в страната, съобщава "Франс прес".

Швейцарските власти обявиха, че двамата заподозрени, арестувани в Холандия по-рано тази година, са планирали кибератака срещу лабораторията Spiez в Берн и са извършили атака срещу офиса на Световната антидопингова агенция (УАДА) в Лозана.

Шпионажът на Русия в Швейцария е "значителен и се увеличава"

Шпионажът на Русия в Швейцария е "значителен и се увеличава"

Това обяви шефът на швейцарското разузнаване

В изявление швейцарското правосъдно министерство обяви, че е дало на прокуратурата зелена светлина за наказателно преследване след съгласуване с швейцарското външно министерство.

Лабораторията Spiez беше цел на планирана атака, докато разследваше отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал в Англия с нервнопаралитичното вещество новичок.

Лабораторията върши аналитична работа за базираната в Хага Организация за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

Швейцария скастри шпионажа на Русия на своя територия

Швейцария скастри шпионажа на Русия на своя територия

"Русия незабавно да прекрати незаконните дейности в Швейцария"

От своя страна УАДА е трън в очите на Москва от няколко години заради допинговия скандал в руския спорт, като през 2015 г. УАДА изгони Руската антидопингова агенция след разкриването на мащабен план, подкрепян от властите в Кремъл, за измами по време на Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г.

Точните подробности около арестите на предполагаемите руски агенти са неизвестни, но на 26 март холандският премиер Марк Руте обяви, че "двама руски служители на разузнаването" са били експулсирани от страната заради атаката срещу Скрипал.