Швейцария затегна процедурата за акредитиране на руски дипломати заради подозрения за незаконна дейност, съобщиха от външното министерство на Алпийската република, цитирани от руските медии.

"Външното министерство призова Русия незабавно да прекрати незаконните дейности в Швейцария срещу швейцарски субекти. Прегледът на руските кандидатури за акредитация беше затегнат", изтъкна говорителят на швейцарското ведомство.

Вчера швейцарски вестник публикува материал, в който твърди, че всеки четвърти руски дипломат в Швейцария е служител на спецслужбите.

Изданието също така написа, че постоянната мисия на Русия в ООН в Женева категорично е извършвала шпионаж. Руското посолство разкритикува информациите като "безпочвени".

Дипломатическата война на думи между Швейцария и Русия се засили през последните дни, след като през последните дни излязоха на бял свят два случая на шпионаж.

Външното министерство на Алпийската република е привикало посланика на Москва в Берн Сергей Гармонин, за да протестира срещу руските действия в Швейцария.

В изявлението на швейцарското външно министерство не са посочени конкретни казуси, но то дойде ден след като се появиха информации в медиите, че руски шпиони са се опитали да проникнат в лабораторията, която направи изследвания на проби от нервнопаралитичното вещество, използвано срещу руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри през март.

Лабораторията също така проучва бойни отровни вещества от този тип, използвани от сирийското правителство, на което Русия е съюзник, в конфликта в страната.

Руските шпиони, арестувани в Холандия, разследвани и за кибератака срещу УАДА

Руските шпиони, арестувани в Холандия, разследвани и за кибератака срещу УАДА

"Разследванията се провеждат под съмнение за политически шпионаж"

Това е третият път, в който швейцарското външно ведомство привиква руския посланик през тази година, за да протестира срещу атаки, извършени срещу организации, работещи в Швейцария.

В последния случай, швейцарското правителство на 15 септември потвърди информациите, че холандските власти са арестували и експулсирали двама руски шпиони по-рано тази година, след като двамата са се опитали да проникнат в швейцарската лаборатория.

Междувременно швейцарски прокурори разкриха, че разследват кибератака от март 2017 г. срещу Световната антидопингова агенция (УАДА), чиято централа се намира в Швейцария. УАДА изключи руската антидопингова агенция през 2015 г. заради подкрепяна от държавата програма за допингиране на руските спортисти.

Русия, както винаги, отрича обвиненията.

В Холандия заловили двама руски агенти по случая „Скрипал”

В Холандия заловили двама руски агенти по случая „Скрипал”

Spiez Laboratory е извършила анализи във връзка с отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал и химически атаки в Сирия