Шпионажът на Русия в Швейцария се увеличава. Това обявиха от швейцарското разузнаване след два важни случая, включващи заподозрени руски агенти, които се опитват да проникнат в обекти в Швейцария, съобщава "Ройтерс".

"Не мога да предоставя много подробности за руските действия в Швейцария, но е ясно, че са налице повече действия отколкото преди", коментира Жан-Филип Годин, който е директор на швейцарската разузнавателна служба NDB, допълвайки: "Не мога да кажа колко руски шпиони, но става въпрос за значителен шпионаж."

Швейцария скастри шпионажа на Русия на своя територия

Швейцария скастри шпионажа на Русия на своя територия

"Русия незабавно да прекрати незаконните дейности в Швейцария"

Швейцарските власти смятат, че двама руски шпиони са тършували в швейцарска лаборатория за изследване на химически оръжия, а прокуратурата също така разследва кибератака срещу офисите на Световната антидопингова агенция (УАДА) в Швейцария.

По думите на Годин, Швейцария е била ударена, защото там се намират седалищата на множество международни организации и неправителствени организации, особено около Женева. Спорни организации като Международния олимпийски комитет също биха могли да бъдат ударени.

Той изтъква, че шпионажът не е включвал само руснаци, но също така и агенти от други страни.

Нагли и безцеремонни - днешните шпиони крачат през трупове

Нагли и безцеремонни - днешните шпиони крачат през трупове

На пръв поглед изглеждат немарливи...

"Това, което е различно днес, е, че руснаците се опитаха да действат срещу наша чувствителна инфраструктура, а това е червена линия", подчерта шефът на швейцарското разузнаване.

NDB заявиха през септември, че са работили с британските и холандските си колеги, за да осуетят руски заговор, който според медийни информации е бил насочен срещу швейцарска лаборатория за изследване на нервнопаралитични вещества като новичок. Според Великобритания Москва е използвала новичок, за да опита да убие бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри през март и задочно обвини двама руснаци за опит за убийство.

Посолството на Русия в Берн отхвърли твърденията на швейцарските власти като "абсурд".